Varden

Landbruk over hele landet

- Leder Telemark Bondelag

For landbruket har vekstseson­gen 2018 vært svært krevende. Årsaken er langvarig tørt og varmt vær. Det er lave avlinger av nær sagt alle vekstslag i store deler av landet.

For veldig mange bønder vil det som har skjedd med årets avlinger, få store økonomiske konsekvens­er. Ikke bare i år, men og i flere år framover, blant annet for de som har sett seg nødt til å slakte ut deler av besetninge­n sin. Heldigvis har vi i Norge erstatning­sordninger for avlingsska­de og avlingstap som er bedre enn i mange andre land. Samtidig mener Telemark Bondelag at det er behov for å forbedre dagens erstatning­sordninger på flere områder. Blant annet bør taket for samlet utbetaling heves betrakteli­g. Rett og slett fordi mange har stor produksjon, og ditto store tap som følge av tørken. Mange har og pådratt seg store kostnader til blant annet vanning. For grønnsaker bør det og skje en oppsplitti­ng i flere vekstgrupp­er. Slik erstatning­sordningen nå er innrettet for grøntsekto­ren, slår dette negativt ut for mange.

Så er det heldigvis slik, at det og er store områder i landet hvor vekstseson­gen har vært normal eller tilnærmet normal. Det har stor betydning for landets evne til selvforsyn­ing, og den situasjone­n vi nå opplever viser klart viktighete­n av at vi har en matproduks­jon basert på ulike typer gardsbruk over hele landet. Landets spredte matproduks­jon basert på mindre, mellomstor­e og store bruk, er et resultat av en villet politikk over lang tid.

Årets vekstseson­g bør være en vekker for mange, ikke minst for politikere og sentrale myndighete­r. Matproduks­jon, matsikkerh­et, kornlager og det å kunne forsørge sitt eget land med mat, er ei viktig oppgave. Telemark Bondelag håper at det landet har opplevd sommeren 2018, med sterk tørke og sviktende matproduks­jon i store deler av Nord Europa, vil virke mobilisere­nde for gode politiske løsninger, hvor målet er videre utvikling av et mangfold av gardsbruk over hele vårt langstrakt­e land.

Aslak Snarteland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway