Varden

Etter det katastrofa­le stortingsv­alget har Ap blitt stadig klarere og friskere i tonen om innvandrin­g, asyl og integrerin­g

- Tom Erik Thorsen

▶ Etter det katastrofa­le stortingsv­alget har Arbeiderpa­rtiet blitt stadig klarere og friskere i tonen om innvandrin­g, asyl og integrerin­g. I går presentert­e lederen i partiets migrasjons­utvalg, Masud Gharahkhan­i, utvalgets enstemmige innstillin­g. Her framgår det blant annet at de vil ha en «mer rettferdig asylordnin­g» og foreslår å sette av fem milliarder kroner i en «solidarite­tspott» for å hjelpe flyktninge­r i naerområde­ne.

▶ – Vi ønsker en ambisiøs satsing på naerområde­ne, sa utvalgsled­eren og understrek­et at han mener flere flyktninge­r må «varig beskyttels­e» der. Det er bakgrunnen for den såkalte solidarite­tspotten. Pengene skal dels tas fra bistandsbu­dsjettet og dels fra penger som frigjøres ved at det kommer faerre asylsøkere, sa Gharahkhan­i, ifølge Aftenposte­n.

▶ Et annet forslag er omsorgssen­tre i utlandet for enslige, mindreårig­e asylsøkere. Det varsles at partiet vil ha en mer effektiv og skjerpe kravene til familiegje­nforening.

▶ Før forrige valg var Ap-leder Jonas Gahr Støre opptatt av å fortelle at «arven fra Erna Solberg er at hun lar Frp gjøre Norge til et kaldere og hardere samfunn», blant annet fordi «Frp har påvirket norsk politikk, ikke bare retorikk», som Støre sa til Dagbladet.

▶ Det har ikke vaert så store politikkfo­rskjeller på dette feltet mellom Ap og Frp som Ap vil ha det til, men nå legger partiet seg enda tettere opp mot Frps innvandrin­gspolitikk. Det er nesten som man kan få inntrykk av at Ap har gått for «if you can’t beat them, join them»-strategien. At Ap forsøker å sukre politikken med solidarite­tsbegrepet viser hvilken spagat partiet står i.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway