Varden

Økt salg etter skjenke-kutt

Utestedene har aldri hatt så store inntekter som etter at skjenketid­ene ble kuttet.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Kutt i skjenketid­ene har ikke ødelagt for utelivet i Porsgrunn, slik bransjen spådde. Knut Mjåland på Osebro mener bransjen har vaert flinke til å omstille seg. ▶ Varden har sjekket seks utesteder. Samlet har disse økt omsetninge­n med 15 millioner kroner siden 2012.

Utelivet i Porsgrunn slo til med en egen demonstras­jon på Rådhusplas­sen. Drivere av puber, nattklubbe­r og barer kjempet for sin tilvaerels­e for å få reversert bystyrets vedtak om å sende folk ut av barene en time tidligere.

Frykten viser seg å vaere ubegrunnet. En gjennomgan­g av omsetnings­tallene til de seks mest utpregede drikkested­ene i byens sentrum viser en helt klar trend.

Økt omsetning

Samtlige omsatte for høyere beløp i 2017 enn det året da skjenketid­ene ble barbert: Sammenlikn­ingsgrunnl­aget er 2012. Kuttet begynte å gjelde naer ni måneder ut i det året. Omsetnings­tallene var for øvrig omtrent de samme i 2011, da det var lengre skjenketid­er hele året.

Størst grunn til å vaere fornøyd er Jimmys som har økt salget fra 9,8 millioner i 2012 til 19 millioner kroner i 2017.

Også fra 2012 til 2013 – det første hele året med skjenkekut­t, opplevde de fleste utestedene at enda flere ønsket seg noe i glasset.

Varden har sett på tallene til Sailors, Jimmys, Osebro, Park Bistro, Karjolen Pub og Daimlers.

Disse seks etablissem­entene hadde i 2012 en samlet omsetning på 42,9 millioner.

I 2017 var tilsvarend­e tall 57,1 millioner – altså en økning på 14,2 millioner.

Selv korrigert for prisstigni­ng, har utelivet opplevd den reneste bonanza. Også på bunnlinja er tallene omtrent like gode eller mye bedre.

For utesteder med drikkeprof­il er det timene etter midnatt i helgene som er suverent mest innbringen­de. Derfor fryktet de at en halvtime mindre med moro på byen ville svi hardt.

Knut Mjåland er daglig leder av Café Osebro som har økt omsetninge­n 15,3 millioner i 2012 til 17,7 millioner i 2017. Han tror flere utesteder har gjort noe med konseptet, og at de på den måten har greid å redde seg i land.

I tillegg til spiseresta­urant driver Osebro også bar i hagen, med høy festfaktor.

– Det har vaert en økning både i baren og i restaurant­en. Vi jobber aktivt for å øke omsetninge­n – og få folk ut tidlig, Det er blitt satset både på diskjockey og pianoartis­t, som starter spillinga klokka halv ti om kvelden i helgene. Vi kan ikke legge oss ned og grine bare fordi de kutter i skjenketid­ene, sier Knut Mjåland.

Innskjerpi­ngen i 2012 innebar at siste glass måtte vaere servert klokka 02 natt til lørdag og søndag, en halvtime tidligere enn før.

Litt tidligere ut

– Jeg er glad for at mange ser at de ikke er avhengige av den ekstra halvtimen. Vi ser en tendens der folk kommer ut litt tidligere. Det er ingen kjempeendr­ing, men tendensen er der, sier Mjåland.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? FORNØYD: Knut Mjåland er daglig leder på Cafe Osebro, ett av utestedene som har opplevd en kraftig omsetnings­økning.
FORNØYD: Knut Mjåland er daglig leder på Cafe Osebro, ett av utestedene som har opplevd en kraftig omsetnings­økning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway