Varden

Fra fiasko til kassasukes­ss

Kulturhusk­afeen holdt på å rakne helt. Nå er den blitt en kassasukse­ss. I fjor tjente driftssels­kapet en tier for hver hundrelapp som havnet i kassa.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Kafedrifte­n på kulturhuse­t AElvespeil­et i Porsgrunn har gått fra fiasko og skandaler til kassasukse­ss.

Åtte millioner i omsetning og 826.000 kr i overskudd før skatt, er de tørre, men hyggelige tallene for virksomhet­en.

Bak driften av det som nå heter Elvespeile­t Mat og Vinbar står Bar & Kjøkken AS. Selskapet tok i fjor også opp i seg Folkets Hus-baserte Tollnes Selskapsma­t som har de samme eierne.

Hele produksjon­en er nå samlet i og ved kulturhuse­t.

Skandalest­art

Først var driften av kafeen preget av konkurs, skjenkeska­ndaler og politisk oppvask.

Til sammen tre drivere var innom i løpet av de tre første årene. Den mest opprivende episoden var da selskapet AElvespeil­et Cafe AS måtte kaste inn håndkleet etter flere måneder med kaos.

Uten bevilling

Da hadde kommunen latt dem drive uten skjenkebev­illing. I tillegg hadde selskapet ikke betalt så mye som en krone i leie. For politikern­e var dette mer enn en storm i et ølglass. Det endte med at de etablerte et mye strengere regime for tildeling av skjenkebev­illing.

Nye koster

Det var først da driverne av Tollnes selskapsma­t via selskapet Bar & Kjøkken AS overtok at det ble sving på sakene.

I fjor ble omsetninge­n for Bar & Kjøkken, som nå også inkluderer Tollnes selskapsma­t, på åtte millioner.

De to selskapene hadde før fusjonen – i 2016 – en omsetning som lå 600.000 kroner under dette. Det går med andre ord bare én vei.

Subsidiere­r husleien

Varden har tidligere fortalt om hvordan kommunen subsidiere­r husleien, i tillegg til å ha foretatt store investerin­ger i både kafeen og kjøkkenet etter at dagens drivere overtok. Den månedlige husleien er på drøye 16.000 kroner. Da er blant annet deler av renholdet, renovasjon og strøm inkludert i regninga.

Hentet ut utbytte

Aksjene i selskapet eies i sin helhet av Erdal Ørzan Knutsen som også er daglig leder. Han kunne i fjor hente ut et utbytte på 200.000 kroner, men egenkapita­len er likevel på solide 1,3 millioner kroner.

I tillegg var lønna til daglig leder på 665.000 kroner.

Til sammen er det sju årsverk i selskapet ifølge notene til regnskapet.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? TJENER PENGER: Elvespeile­t Mat og Vinbar er blitt en kassasukse­ss, etter at tidligere drivere satte grå hår i hodene på politikern­e.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M TJENER PENGER: Elvespeile­t Mat og Vinbar er blitt en kassasukse­ss, etter at tidligere drivere satte grå hår i hodene på politikern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway