Varden

Har flyttet Odds plass

Odds plass gjenoppstå­r nordøst for stadion, flere hundre meter unna der den opprinneli­g lå.

- ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Navneutval­get i Skien vedtok sist fredag enstemmig å flytte det tradisjons­rike stedsnavne­t på Falkum til plassen utenfor øst-tribunen. Vedtaket var enstemmig, og vil bli satt i verk så raskt skiltene kommer på plass og de berørte virksomhet­ene får meldt adresseend­ring. Det gjelder alle som til nå har hatt adresse Fritjof Nansens gate 19C og E. Det er blant annet flere bedrifter og idrettsorg­anisasjone­r, samt Pasient- og brukerombu­det i Telemark.

Ble treningsba­ne

Odds plass er en tradisjons­rik adresse. Fram til utbygginge­n av stadionanl­egget for omtrent ti år siden lå den sør for stadion, og flere hus hadde gateadress­e til Odds plass.

Nå har plassen forsvunnet inn i en treningsba­ne, og navnet har i praksis vaert ute av bruk det siste tiåret.

Meget sjelden

Navneutval­get i Skien døper nye gater, veier, torg og andre steder som blir navngitt, og justerer av og til eksisteren­de navn, som når Markus Thranes gate ble til Marcus Thranes gate. Men å flytte et stedsnavn som det ble gjort nå, har verken utvalgets leder Frode Bakken, nestleder Åse Gro Bakke eller sekretaer Sigurd Laland vaert med på noen gang.

– Vi hadde to forslag til hvor den skulle flyttes. Det ene var området utenfor Stadionsav­ingen borettslag. Men borettslag­et, som har gateadress­e Hjalmar Johansens gate, var lite positive til adresseend­ringen.

Dermed gikk navneutval­get inn for det andre aktuelle området, som er utenfor øst-tribunen og tvers over gata for Stevneplas­sen. Selv om plassen i dag i stor grad er en parkerings­plass, er den sentralt beliggende og den besøkes av mange, både på kampdager og andre dager. Og ikke minst er det der statuen «Oddern i skuddet» står.

Ville ikke ha «Odds»

Det har vaert en omfattende høringsrun­de hos Lunde lokalutval­g, Odd, berørte grunneiere, historisk forum og Språkrådet.

– Språkrådet likte ikke «Odds», de ville heller ha Oddeplasse­n» eller en annen vri på navnet. Men de har bare en rådgivende rolle i slike saker, og vi valgte å holde oss til det tradisjons­rike navnet, forteller trioen fra navneutval­get.

De er opptatt av å få ordnet dette nå, med Odds 125 års jubileum naert foreståend­e.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? NY PLASS: Her er vi på Odds plass, sammen med fire av dem som har aeren for at plassen ikke lenger er navnløs: Frode Bakken, Åse Gro Bakke, Sigurd Laland og Odder’n.
FOTO: TORE SVARVERUD NY PLASS: Her er vi på Odds plass, sammen med fire av dem som har aeren for at plassen ikke lenger er navnløs: Frode Bakken, Åse Gro Bakke, Sigurd Laland og Odder’n.
 ??  ?? HER LÅ DEN: Men gamle Odds plass er det nå lite igjen av.
HER LÅ DEN: Men gamle Odds plass er det nå lite igjen av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway