Varden

Ny mann mistenkt

En 30-åring er siktet for drapet på André Vollen i Odins gate i fjor. Men nå mistenker politiet at en annen mann også har noe med drapet å gjøre.

- Torbjorn.tungesvik@varden.no

▶ André Vollen ble funnet død i leilighete­n sin i Odins gate i Skien i juli i fjor. Ganske raskt ble en 30 år gammel mann fra rusmiljøet siktet, men nå mistenker politiet én mann til.

– Vi har etterforsk­et saken fram til sommeren i år og gjennom sommeren. I den senere tid har vi fått informasjo­n som gjorde at vi ville ha nytt avhør av person i rusmiljøet i begynnelse­n av august. På bakgrunn av informasjo­nen vi hadde fikk han status som mistenkt da han ble kalt inn til nytt avhør. Med mistenkt-status har han ikke plikt til å forklare seg for politiet, men han har likevel avgitt en forklaring, sier politiadvo­kat Tine Henriksen.

KJENtE BÅDE OFFER OG SIKtEt

Hun vil ikke si hva som førte til at politiet mistenker mannen. Hun forteller imidlertid at han tilhører rusmiljøet i Skien, og kjente både avdøde André Vollen og 30-åringen som er siktet for drapet. Henriksen opplyser at politiet mener han er mistenkt i forhold til drapet på Vollen i fjor, men vil ikke si om de mistenker ham for medvirknin­g eller for å ha vaert hovedmann.

– Den mistenkte er flere ganger tidligere blitt avhørt som vitne i saken, forteller Tine Henriksen.

Hun har i sommer vurdert om mannen skulle bli siktet i forbindels­e med drapssaken. Det kunne i så fall gitt grunnlag for varetektsf­engsling eller andre tvangsmidl­er, men Henriksen sier hun konkludert­e med at vilkårene ikke var oppfylt.

Til tross for den noe uavklarte statusen mannen har som «mistenkt», har politiet nå avsluttet etterforsk­ingen.

– Vi har sendt saken over til statsadvok­aten, som vil vurdere om det skal tas ut tiltale, sier Henriksen.

På vegne av politiet har hun skrevet en innstillin­g om hvorvidt én eller begge bør tiltales, men hun går ikke ut med hva hun har anbefalt.

IKKE tILREGNELI­G

Statsadvok­aten skal vurdere tiltale både mot den siktede 30-åringen og mot den mistenkte mannen. Tidligere i år ble det gjennomfør­t en psykiatris­k undersøkel­se av 30-åringen, og den konkludert­e med at han ikke var tilregneli­g på gjerningst­idspunktet. Det betyr at han trolig ikke kan dømmes til fengselsst­raff, men til tvungent psykisk helsevern dersom han blir funnet skyldig.

Nå er han tvangsinnl­agt på en lukket psykiatris­k avdeling. Dersom han blir skrevet ut derfra vil han bli overført direkte til varetektsf­engsel.

– I utgangspun­ktet kan man ikke straffes når man ikke er tilregneli­g, men det kan avsies dom på tvungent psykisk helsevern. Da må det en rettssak til med full bevisførse­l, forklarer politiadvo­katen.

Nedre Telemark tingrett har satt av noen uker til saken før jul. Statsadvok­aten og Riksadvoka­ten avgjør om det blir én, to eller ingen tiltalte for drapet på André Vollen.

TROR IKKE HAN BLIR tILtALt

– Jeg anser det som lite sannsynlig at min klient blir tiltalt i drapssaken. Det er sjelden statsadvok­aten vil tiltale en person som ikke har vaert siktet av politiet, sier advokat Karl Konow Rieber-Mohn, som er forsvarer for den mistenkte.

▶ Torbjørn Tungesvik

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? ÅSTEDET: Her i Odins gate 10 ble André Vollen funnet død i leilighete­n sin 8. juli 2017.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ÅSTEDET: Her i Odins gate 10 ble André Vollen funnet død i leilighete­n sin 8. juli 2017.
 ?? FOTO: ADVOKATKOL­LEGIET KINDEM & CO ?? FORSVARER: Advokat Karl Konow Rieber-Mohn bisto den mistenkte under avhøret i sommer.
FOTO: ADVOKATKOL­LEGIET KINDEM & CO FORSVARER: Advokat Karl Konow Rieber-Mohn bisto den mistenkte under avhøret i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway