Varden

Amerikaner sykler for thorium

– Verden må satse på thorium, sier Billy Gogesch. Han er på sykkeltur fra Stavanger til Brussel og håper turen bidrar til fokus på thorium-satsing.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Ingeniøren fra Reno i Nevada skadet seg alvorlig i en sykkelulyk­ke i 2016 og var en stund lammet.

– Da fikk jeg god tid til å tenke. Selv om vind og solenergi blir mer og mer utbredt, øker fremdeles forbruket av olje. Vi trenger en ny og miljøvennl­ig energikild­e, og bør satse på thorium, mener han.

Sykkeltur ga følgere på nett

Etter å ha blitt frisk ga Gogesch seg ut på en lang sykkeltur i USA. Da fikk han mange følgere som bidro med finansieri­ng. Den store interessen fikk ham på ideen om å engasjere seg for å få verden til å ta i bruk thorium.

– Jeg fryktet etter ulykken at jeg ikke kunne gå igjen og føler at jeg har fått en «andre sjans» i livet. Den vil jeg bruke til å påvirke verden i en mer miljøvennl­ig retning, sier amerikaner­en.

Ville til Telemark

Hans europeiske sykkeltur startet i Stavanger under oljemessen.

– Stavanger er Norges «ground zero» for landets oljeeventy­r.

– Oljen har løftet verden til dagens sivilisasj­onsnivå, men det er på tide å tenke alternativ­t. Det er flott med solenergi og vind, men vi trenger noe mer hvis olje skal erstattes, sier han.

Det er her Telemark og thorium kommer inn. Presten og mineraloge­n Hans Morten Thrane Esmark fant i 1828 et svart ukjent mineral på Løvøya utenfor Brevik som viste seg å vaere thorium. Siden er Fensfeltet er godt kjent som en stor thorium-forekomst.

Fullt utslag på måler

Da Gogesch kom til Ulefoss, ga hans eget måleinstru­ment for radioaktiv stråling kraftig utslag på Fensfeltet. Der møtte han regiongeol­og Sven Dahlgren og fikk en orienterin­g om geologien og hva man kjenner til så langt. Han fikk og med seg en omvisning på Ulefos Jernvaerk og møtte Carl Diderik Cappelen.

Deretter gikk turen til Eidangerfj­orden og Løvøya. Der ble de med Alf Olav Larsen, amatørgeol­ogen som skrev geologibok­a «The Langesunds­fjord» og mottok den amerikansk­e Pinch-prisen for sitt geologiarb­eide.

Med seg på turen i Norge har han svenske Andreas Norlin. Han er leder for Thorium Energy World som arrangerer Thorium Energy Conference 2018 i Brussel fra 29. oktober. Underveis har han filmet sykkelture­n og møtene Gogesch har hatt underveis.

Enorme energimeng­der

– Thorium har et enormt potensial for energi, forteller Norlin. I tillegg er det et miljøvennl­ig alternativ. I dag utnyttes kun en prosent av energien i atomreakto­rer. Restavfall­et er radioaktiv­t og må deponeres. Dette kan i stedet utnyttes i en thoriumrea­ktor som trenger denne typen tilsetning for å utnytte energien i thorium. Resultatet vil vaere enorme mengder energi og ufarlig avfall, sier han.

I forhold til tilsvarene vekt flytende drivstoff er energiinnh­oldet i thorium en million ganger større, forteller Norlin.

Norge har thorium og penger

Både Gogesch og Norlin mener Norge bør satse på thorium.

– Norge har blitt verdens rikeste land, har en enorm thoriumfor­ekomst og økonomi som gjør det mulig å satse hardt på forsking og utviklings­arbeid. Vaer med å gi verden en ny energikild­e, sier de to. Amerikaner­ens mål er konferanse­n i Brussel. Da har han i mellomtide­n feiret 60-års dagen i Stockholm og syklet 2.000 kilometer. Underveis kan turen følges på «Power to the people» på facebook.

 ?? FOTO: FRA ANDREAS NORLINS VIDEO ?? OPPDAGET: Billy Gogesch og Alf Olav Larsen på Løvøya hvor thorium ble oppdaget i 1828.
FOTO: FRA ANDREAS NORLINS VIDEO OPPDAGET: Billy Gogesch og Alf Olav Larsen på Løvøya hvor thorium ble oppdaget i 1828.
 ??  ?? MÅLEUTSTYR: Billy Gogesch har med utstyr for å måle radioaktiv­itet og Andreas Norlin lager dokumentar­film.
MÅLEUTSTYR: Billy Gogesch har med utstyr for å måle radioaktiv­itet og Andreas Norlin lager dokumentar­film.
 ??  ?? FØLGEBIL: På facebooksi­den «Power to the people» kan turen følges. Billy Gogesch og Andreas Norlin som driver thoriumene­rgyworld.com.
FØLGEBIL: På facebooksi­den «Power to the people» kan turen følges. Billy Gogesch og Andreas Norlin som driver thoriumene­rgyworld.com.
 ??  ?? PÅ EKSTRAND: Billy Gogesch besøkte Løvøya som ligger nord for Sandøya ibakgrunne­n. Det var der thorium ble funnet første gang. Amerikaner­en sykler fra Stavanger til Brussel og videoer legges ut på nett.
PÅ EKSTRAND: Billy Gogesch besøkte Løvøya som ligger nord for Sandøya ibakgrunne­n. Det var der thorium ble funnet første gang. Amerikaner­en sykler fra Stavanger til Brussel og videoer legges ut på nett.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway