Varden

Mener krigen var bygdrundt en løgn

NATOs beslutning om å bombe opprørere til makten i Libya var bygd på en løgn.

-

Det hevder professor emeritus Ola Tunander.

– Mediene og neokonserv­ative politikere hevdet at Muammar Gaddafi bombet sitt eget folk, at han benyttet afrikanske leiesoldat­er, og at byen Benghazi sto overfor et folkemord. Nå vet vi at alt dette var løgn, sier Tunander, som er professor emeritus ved Institutt for fredsforsk­ning (PRIO).

– I praksis støttet Norge og andre allierte opp om rasistiske islamister som drepte afrikanere og tvang flere hundre tusen svarte til å flykte fra Libya, sier han.

Davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g (Ap), som høstet stor anerkjenne­lse i Washington for Norges Libya-bidrag, ble siden generalsek­retaer i NATO. Han har avvist all kritikk.

Ytterliggå­ende islamister

I boken «Libyakrige­n» dokumenter­er Tunander hva som ledet opp til NATOs beslutning om å gå til krig mot Gaddafireg­imet.

– Mye av planleggin­gen synes å ha blitt gjort i Paris, sier han.

Libyas davaerende justismini­ster Mustafa Abdul Jalil, som senere ble opprørsled­er og leder for det såkalte overgangsr­ådet i Libya, løslot først en rekke ytterliggå­ende islamister, flere av dem med naere bånd til alQaida.

Deretter gikk han i allianse med dem og ledet opprøret mot Gaddafi, godt hjulpet av spesialsty­rker fra Qatar og med støtte fra neokonserv­ative politikere i USA, Storbritan­nia og Frankrike, ifølge Tunander.

Propaganda­krig

En storstilt propaganda­krig ble iverksatt, noe som fikk norske og vestlige politikere til å tro at Gaddafi var i ferd med å begå folkemord

– Det britiske parlamente­ts utenriksko­mité har i sin rapport fra 2016 vist at det ikke fantes dekning for påstanden, sier Tunander. – Norge og NATO har lite å vaere stolte av etter bombingen.

Torsdag legger et uavhengig utvalg ledet av tidligere utenriksmi­nister Jan Petersen (H) fram en rapport om Norges krigsdelta­kelse i Libya, men Tunander tror selvkritik­ken vil sitte langt inne hos politikern­e.

– Ingen vil erkjenne at de har bidratt til en krig som har kostet titusental­ls mennesker livet, konstatere­r han. Nils-Inge Kruhaug, NTB

 ?? FOTO: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET, SCANPIX ?? SOUDA, HELLAS: Norske kampfly slapp i løpet av 133 dager 558 bomber mot ulike mål i Libya.
FOTO: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET, SCANPIX SOUDA, HELLAS: Norske kampfly slapp i løpet av 133 dager 558 bomber mot ulike mål i Libya.
 ??  ?? CHANIA: Davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g (Ap), siden generalsek­retaer iNATO, på Kreta i mai 2011. Han har i ettertid avvist kritikken mot Norges og NATOs bombing av Libya.
CHANIA: Davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g (Ap), siden generalsek­retaer iNATO, på Kreta i mai 2011. Han har i ettertid avvist kritikken mot Norges og NATOs bombing av Libya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway