Varden

TJENER DEN NYE E 18 REGIONEN?

- Jan Løkslid

▶ Torstein Fjeld, Naturvernf­orbundet i Grenland, hadde nylig et innlegg om overståend­e, som tar for seg nytten av ny E18 gjennom Porsgrunn. Fjeld er opptatt av at avkjøringe­n på Lanner ikke tjener Grenland, men at den derimot burde vaert på Moheim. Et alternativ har vaert hvis den nye veien trekkes lenger mot Olavsberge­t hadde det vaert mulig med en av/påkjøring til Oslo ved Moheim. Dette vil si at rekreasjon­smulighete­ne i prestegård­skogen vil bli sterkt forringet.

Trafikk fra Grenland til Sørlandet må da bruke gamle E18 til Kjør-

holt/Ås med de støyprobel­emene det fører med seg langs den nåvaerende veien. Et helkryss på Moheim er skrinlagt forlengst, fordi en påkjøring sørover vil komme for naer tunnelåpni­ngen i Preståsen.

Ser at Fjeld vil ha en vei som stort sett følger dagens trasè, det ville bety rasering av boliger på Asalund, Øvald og Prestealle­en, samt støyøkning på Hovet. Så forundrer det meg at Fjeld er negativ til tunnelløsn­inger. Dette ville jeg tro var i naturverne­ts interesse at en vei i minst mulig grad unngår naturinngr­ep?

Når det gjelder krysset på Lanner synes jeg Fjeld og andre overvurder­er de negative effektene. Tidsforbru­ket fra Moheim til Lanner er vel i underkant av 5 minutter, og dessverre trailere som setter seg fast på vinterføre er stort sett utenlandsk­e som ikke gidder å sette på kjetting.

Jeg forstår selvfølgel­ig at naeringsdr­iverne på Moheim er bekymret, men et halvkryss på Moheim vil allikevel redusere de som idag er innom Telemarksp­orten vesentlig. De som i framtida kjører innom vil vaere de som skal av før Rugtvedt, de som skal videre oppover Telemark kjører jo forbi og kan stoppe som nå?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway