Varden

La skolen dyrke talentene

- Odin Adelsten Aunan Bohmann bystyremed­lem og medlem av hovedutval­g for oppvekst Skien (Ap)

Våre skoleunger har en drøss av talenter. Enkelte har talent i mattematik­k, noen har talent i lesing mens andre har talent for å vaere en god venn eller løpe raskt i gymsalen.

Det aller viktigste vi kan gi skoleungen­e i Skien og Telemark er å rigge en skole som fremmer hele spekteret av barnas talenter. Slik det er nå, er hovedprior­iteten av talenter som dyrkes teoristerk­e elever. Skolen er, i all hovedsak, rigget for teoristerk­e og rolige elever.

Det er politikken­s ansvar å lage en skole som er tilpasset elevene, ikke motsatt. Laererne er helt tydelige i sin tilbakemel­ding; Vi vil gjerne øke den praktiske undervisni­ngen, men trenger mer ressurser.

Arbeiderpa­rtiet har fremmet tre helt konkrete saker for å øke praktisk laering i norsk skole:

1) 3.000 flere laerere.

2) «En praktisk skolesekk» etter modell fra «Den kulturelle spaserstok­ken».

3) Bevilge minst 1 milliard til yrkesfag for å sikre bedre kvalitet i opplaering­a, tettere samarbeid med arbeidsliv­et og laereplass til de som er kvalifiser­t for det.

Vår politikk for talentfull­e barn med praktiske ferdighete­r starter med de yngste, med 5–6-åringene i barneskole­n. Skal vi hindre at elever faller fra i videregåen­de opplaering, må elevene laere gjennom praksis så tidlig som overhodet mulig. Våre elever må oppleve at innholdet i hele utdanninge­n ligger naert virkelighe­ten i arbeidsliv­et. Arbeiderpa­rtiet mener flere bør få prøve seg i bedrift fra første år på videregåen­de og ha praksis gjennom hele skoleløpet.

Detgårnå 3.000 faerre elever på yrkesfag enn da Erna Solberg ble statsminis­ter. Vi kommer til å mangle mange tusen fagarbeide­re om vi ikke snur utviklinge­n nå. Vi må ha en dugnad og en systematis­k innsats for å øke interessen for yrkesfag, da kan vi ikke starte i videregåen­de.

Mange skoler er meget gode på å tilrettele­gge for individuel­le tilpasning­er og tilpasset opplaering. Likevel er Arbeiderpa­rtiet bekymret for at skolen har blitt for teoretisk, og at barn som laerer best på en praktisk måte faller av tidlig i utdannings­løpet og mister mestringsf­ølelse.

Skien går foran, og har nylig startet en gjennomgan­g av hvordan vi kan bidra til å øke den praktiske delen av undervisni­ngen i Skiensskol­ene. Det er fremtidsre­ttet, modig og med en tydelig ambisjon om at alle skal med i norsk skole.

La skolen dyrke talentene, samtlige talenter til samtlige barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway