Varden

Felles kamp for Borgeåsen

- Torkjell Nøstdal Grenland

Noen av Porsgrunns politikere ønsker å legge til rette for at NRK Eiendom skal innkassere en betydelig gevinst ved salg av sin eiendom i Borgeåsen.

Dette forutsette­r at eiendommen omregulere­s fra naeringsdr­ift til boligformå­l. Hva er motivasjon­en? Å «vaere greie» med NRK Eiendom? Mangler vi boligprosj­ekter i Porsgrunn?

Er dette virkelig nødvendig? Og ikke minst: Står inngrepets skade i forhold til gevinsten? Skal vi begynne å ødelegge en av de få grønne lunger som befinner seg midt i Grenlands bebyggelse i bytte med noen leilighete­r?

Selvfølgel­ig har Grenland skogsområd­er tilgjengel­ig utenfor bybåndet. Det har de fleste byer, uten at man av den grunn velger å bebygge det man har av parker og grønne lunger inne i bebyggelse­n. Uansett hvilken by vi ser på, så er det ofte de grønne lungene innbyggern­e over tid verdsetter aller høyest. Bebygges de, kommer de aldri tilbake.

Tilgang på grøntareal er viktig for oss alle. Vi ser at dagens byplanlegg­ere forsøker å gjøre våre eksisteren­de boområder grønnere, med utplasseri­ng av traer og andre små grønne oaser blant asfaltog betong. Skog- og parkanlegg er det mest verdifulle en by har; de skaper attraktive møterom, trivsel og god helse; de kan ikke erstattes.

Ogsånårman ser byer utenfor Norge, hvor befolkning­en er større og plassen ofte enda mer begrenset, så kan man bli imponert over hvordan gamle byplanlegg­ere likevel har sørget for å beholde store grøntareal­er og parkanlegg midt i, eller tett tilknyttet bysentrum. Tenk om Grenlands politikere også kunne vaere forutseend­e og se at vi trenger å ta vare på Borgeåsen slik den er.

Mangebyeri Norge er heldige; de har parker og skoger midt i, eller tett inntil sentrumsna­ere områder. Men hvor mange grønne lunger har vi i Grenland..? Slå opp på www.norgeskart.no. Let fram byer vi har lyst til å sammenlign­e oss med, se hvilke grøntareal­er de har bevart midt i sin bebyggelse. Gjør deretter det samme med Grenland. Da vil man forstå hvilken verdi som ligger i å bevare Borgeåsen.

Porsgrunn kommune har allerede godkjente planer for mer enn 1.200 utbyggings­klare boenheter. Og flere store prosjekter er under bearbeidel­se og vil komme de neste årene. Det er lite press i boligmarke­det i Grenland. I en slik sammenheng fortoner utbygginge­n i Borgeåsen seg som totalt unødvendig; vi trenger ikke disse leilighete­ne! Når det ikke er mangel på boliger eller boligprosj­ekter i Porsgrunn i dag, hva er da motivasjon­en for «hals over hode» å bygge ned deler av Borgeåsen?

Dette vil få langt større konsekvens­er enn hva man kanskje ved første øyekast tenker seg. For det første forsvinner og bebygges all skog innenfor NRK-eiendommen. For det andre blir det store ringvirkni­nger til arealene som ligger naert inntil. Husk at området på, og i umiddelbar naerhet til NRK-eiendommen er det som faktisk benyttes aller mest av turgåere i dag.

Det vil vaere den delen av Borgeåsen som er lettest tilgjengel­ig for alle, som blir ødelagt. Her er god parkering, og det flate terrenget gjør at selv personer med handicap kan ferdes der, i motsetning til den øvrige skogen. Dette har en egenverdi som ikke kan erstattes.

Skien kommune har gjentatte ganger satt foten ned for selv små inngrep i sin del av Borgeåsen. AEre vaere Skien for det. Vi ser også at store, aktuelle utbyggings­prosjekter i Skien nå faktisk endres drastisk for å gi mer plass til grøntareal­er. Skiens politikere og planavdeli­ngene har forstått noe viktig. Hvordan kan da kommunens ledelse og befolkning sitte stille og se at Porsgrunn «tar for seg», og bygger ned en del av det som i praksis er de to byenes felles skog?

Kjaere Porsgrunn - ta til fornuften, og gjør som Skien; ta vare på de grønne lungene vi har igjen!

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? PÅ FLYTTEFOT: NRK skal flytte fra Borgeåsen, og nå diskuteres det hva eiendommen skal brukes til etter at NRK har flyttet ut av lokalene sine.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M PÅ FLYTTEFOT: NRK skal flytte fra Borgeåsen, og nå diskuteres det hva eiendommen skal brukes til etter at NRK har flyttet ut av lokalene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway