Varden

Bakerst i køen

Gisle Roksund skrev lørdag en kronikk som treffer meg midt i hjertet. Den dreide seg om at det ikke er de sykeste som blir høyest prioritert innen psykiatrie­n. En annen gruppe som sviktes er de sykeste eldre. Som pårørende har jeg fått føle hva det kan in

-

Jeg har lyst til å dele historien om min mor. Hun ble rammet av en snikende demenssykd­om. Sakte, men sikkert, mistet hun noe av seg selv. Vi har mange gode opplevelse­r av leger, sykepleier­e og helsefagar­beidere som viser engasjemen­t og respekt når funksjoner og forstand begynner å svikte, men vi har også høstet en del negative erfaringer.

Det å miste noe av kontrollen på eget liv, ja selv ikke kunne mestre enkle oppgaver i hverdagen, er tøft. Hjemmetjen­esten kom gradvis mer inn i hjemmet til mamma. Mange var fantastisk­e til å gi omsorg, støtte og trøst. Når mamma var redd og nedfor tok noen seg tid til å prate. De minuttene kunne gjøre hele dagen lettere for henne.

Etterhvert tvang det seg fram behov for tilsyn 24 timer i døgnet. Vi var så heldig at hun fikk plass på Vestli på Klyvetunet. Et bokollekti­v for demente som fortsatt har viktige funksjoner i behold, men trenger tilsyn hele døgnet. Vi ble ønsket velkommen med kaffe og kaker i stua. I to år fikk mamma vaere der. Personalet der så den enkeltes behov og tilstand, samtidig som de ivaretok fellesskap­et. Det bor 5 beboere der og det er 1 til 2 av personalet på vakt- ofte bare 1.

Mamma ble etter hvert mer pleietreng­ende. Ofte måtte hun skjermes fra fellesskap­et av hensyn til seg selv og andre. Likevel opplevde vi aldri at hun var satt i ensomhet på rommet. Ofte var da en pleier hos henne for å berolige, eller så hvilte hun. Alltid dukket en pleier opp når vi kom på besøk og tilbød oss kaffe og en orienterin­g om hvordan dagen var. Vi pårørende var trygge på at mamma ble behandlet med respekt og god omsorg.

Demensteam­et i kommunen gjorde en vurdering av mammas situasjon i vinter, og kom fram til at hun hadde behov for «et høyere omsorgsniv­å». Det ble begynnelse­n på et sorgens kapittel. Hun bor nå på sitt siste stoppested i livet, på en demensavde­ling på et av kommunens sykehjem. Det er en avdeling med beboere som trenger hjelp og støtte naermest kontinuerl­ig. Det skulle vaere et siste «hjem», men slik vi ser det er det mer et oppbevarin­gssted.

Som oftest finner vi henne alene på rommet, eller noen ganger ute på fellesstue­n sammen med andre beboere. Det er ikke alltid noen av personalet er der sammen med dem. De inntrykken­e man får ved å besøke avdelingen gir assosiasjo­ner til «galehus». MEN mamma og de andre med demenssykd­om er IKKE gale, de har bare mistet mye av seg selv. De trenger mennesker rundt seg som gir trygghet, omsorg og respekt. De kan se «bortreiste» ut, men det er aldri for seint å gi gode opplevelse­r og mening i en dyster hverdag.

På denne avdelingen med såkalt «høyere omsorg» er det 1 pleier som har ansvar for 3-4 beboere som trenger hjelp til personlig hygiene, påkledning, spising, toalettbes­øk og noen som kan berolige når uro og angst plager dem. I helgene er det enda flere for hver pleier å ta seg av. Det kan ta lang tid før det dukker opp en pleier når vi kommer på besøk. Som regel må jeg lete dem opp. De fleste av dem vi har møtt også her er nydelige omsorgsper­soner med gode hensikter, men dessverre har vi også vaert vitne til situasjone­r med mangel på respekt. De har et stort arbeidspre­ss og ansatte har gitt uttrykk for at de er slitne. Dette er også frustreren­de for oss pårørende.

Slike pasientgru­pper er veldig ressurskre­vende. Hvorfor er det ikke høyere bemanning på slike avdelinger som kommunen kaller «høyere omsorgsniv­å»? Politikere og ansvarlige i kommunen har et klart lovpålagt ansvar for å ivareta forsvarlig­heten og kvaliteten på omsorgstje­nestene som tilbys. Bemanninge­n må oppjustere­s for å oppfylle dette. Nyutdanned­e sykepleier­e og helsefagar­beidere blir tilbudt stillinger ned i under 20 prosent. Hvordan kan kontinuite­ten og tryggheten til beboerne ivaretas på den måten?

I fagbladet vårt «Sykepleien» var det i siste nummer en reportasje fra Sauherad Helseheim. Der har de satset på flere ansatte og økte stillingin­gsbrøker! De har også satset på opplaering og kompetanse­løft - dette uten å øke budsjettra­mmene vesentlig. Resultaten­e de høster er svaert gode, både for beboere og ansatte. På Haugsåsen bokollekti­v i Skien har de redusert beroligend­e medisiner til demente og erstattet det med menneskeli­g kontakt som er mer beroligend­e.

I Telemark har vi et «Utviklings­senter for sykehjem og hjemmetjen­ester». Senterets overordned­e samfunnsop­pdrag er å bidra til å styrke kvaliteten i helse- og kompetanse­tjenestene gjennom fag- og kompetanse­utvikling og spredning av ny kunnskap, nye løsninger, og nasjonale føringer. Dette senteret har mye å bidra med og står gjerne til tjeneste.

Min bønn er at politikere, ledere og fagpersone­r i kommunen setter argusøyne på sykehjemme­ne våre og omsorgen for de svakeste innenfor eldreomsor­gen. Vi trenger sårt et skikkelig løft - det nytter hvis det er vilje!

Grete Holtskog Lerøy

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? ALENE: Selv om hun har blitt plassert på «et høyere omsorgsniv­å» finner vi henne som oftest alene på rommet, skriver artikkelfo­rfatteren om deres erfaringer med Skiens omsorg for eldre med demens.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ALENE: Selv om hun har blitt plassert på «et høyere omsorgsniv­å» finner vi henne som oftest alene på rommet, skriver artikkelfo­rfatteren om deres erfaringer med Skiens omsorg for eldre med demens.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway