Varden

Skien vokser ikke så mye

-

I leserinnle­gg fra ordfører Hedda Foss Five i begge aviser tirsdag 28. august skryter hun av den store veksten i innbyggert­all Skien er inne i.

Her skriver hun: «I fjor fikk Skien 194 nye innbyggere, og det skal vi vaere stolte av. Skien lå tett oppunder landsgjenn­omsnittet med 0,4 prosent vekst, mot 0,7 prosent i landet forøvrig. Den gode veksten har fortsatt også i 2018, med ytterliger­e nesten 0,3 % det første halvåret. 178 av disse er innflytter­e. Fra å slite mange år med store omstilling­er, ser vi at tiltakene vi gjør nå, virker.» Det er ikke snakk om ytterliger­e 0,3 % i 2018. Derimot er det en vekst på 0,3 % hittil i 2018.

Ordføreren har tydeligvis problemer med prosentreg­ning, spesielt dersom prosenttal­let har en desimal med 0, foran. Det er egentlig ikke noe hokus pokus det heller. Hun skriver altså at Skien i 2017 lå tett oppunder landsgjenn­omsnittet på 0,7 % med våre 0,4 %. Fakta er at 0,4 % bare så vidt er over halvparten av landsgjenn­omsnittet på 0,7 %. 0,35 % ville derimot vaert nøyaktig halvparten av landsgjenn­omsnittet. Det er ikke noe å vaere verken stolt eller lykkelig over. Vi er ikke i naerheten av å vaere på landsgjenn­omsnitt, som ordfører hevder.

Tirsdag 24. april 2014 hadde Hedda Foss Five et innlegg i lokalavise­ne under en litt annen overskrift: «Skien vokser raskt på et bedre rykte.» Her pekte hun på at byen hadde en gjennomsni­ttlig vekst de siste seks årene med 430 personer pr. år, noe som tilsvarte (den gangen) 0,8 %. Hun opplyste at Skien den gangen hadde 53.439 innbyggere.

I dag, eller mer korrekt 1. januar 2018 hadde Skien i følge Statistisk Sentral Byrå (SSB), 54.316 innbyggere. «Og det skal vi vaere stolte av,» sier ordføreren.

De seks årene fra 2008 til 2014 økte altså innbyggert­allet med 430 pr. år i følge Hedda. Mens i de fire årene fra 2014 til 2018 økte innbyggert­allet bare med 877 for hele perioden. Det vil si i gjennomsni­tt 220 pr. år. Er vi virkelig stolte av en nesten halvering av veksten i antall innbyggere? Og på hvilken måte kan vi si: «tiltakene vi nå gjør, virker»? Jeg har i alle fall ikke registrert at bystyret i Skien ønsker en redusert innbyggert­ilgang.

Vi vet samtidig at Skien kommune i samme perioden har mottatt mellom 115–120 flyktninge­r årlig til bosetting. Da blir det feil som ordfører Hedda Foss Five bemerker at de nye innbyggern­e betaler skatt. Det har fremkommet tall som viser at vi ikke klarer å skaffe jobb til mer enn ca. 30 % av de nyankomne flyktninge­ne, slik at 70 % går rett inn på sosialbuds­jettene våre.

Det skyldes at vi ikke har nok ledige jobber, at de fleste ledige jobber krever høyere utdanning, og at flyktninge­ne ikke har slik relevant utdanning. Jeg tror ikke et øyeblikk at de ikke vil jobbe.(Vel, noen vil vel sikkert ikke, akkurat som det er med vår egen etnisk norske befolkning.) Men de fleste vil gjerne jobbe og tjene penger, bedre sin velstand, få kontroll over sin egen og familiens livssituas­jon. Da er inntekt fra eget arbeid den beste og sikreste måten.

Jeg synes ikke det er så mye å vaere stolt av det vi holder på med. Og jeg synes ikke vi kan vaere bekjent av å servere slike uriktige påstander til innbyggern­e våre.

Der jeg bor ser jeg menn som går forbi, som åpenbart har innvandrer­bakgrunn, de går og teller med bønnekjede­ne sine på vei mot byen. En stund senere ser jeg de kommer tilbake. De ser fortvilte, og ikke lykkelige ut. De ser ut til å kjede seg, og jeg tipper de lurer på hvorfor de fikk tilbud om å komme til Skien, som ikke har jobber å tilby. Jeg føler ikke vi kan eller skal vaere stolt av det heller.

Men det betyr i realiteten bare at tilveksten av innbyggere som jobber eller har annen inntekt som de betaler skatt av, er ca. 75 personer pr. år. Det er en brutal tilbakegan­g i forhold til den situasjone­n Hedda Foss Five selv beskrev 24. april 2014.

Er hun egentlig fornøyd og stolt av dette? Mener hun virkelig at det ovenståend­e viser at tiltakene som er satt inn er vellykkede, og virker? Eller er det på tide at hun og hennes parti overlater ansvaret til noen andre som kanskje har bedre forutsetni­nger for å sørge for en framgang for denne byen, og som kan regne prosent selv om tallene inneholder desimaler?

Thor Arild Bolstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway