Varden

NOAHs utredning

-

Dette er bare forferdeli­g. Det verste er kanskje overkjørin­gen av demokratie­t. Sju kommunesty­rer sier nei. Likevel fortsetter man som ingen motstand har skjedd.

Det er like utrolig at saken blir lagt lokk på, og lokale myndighete­r nektes innsyn i sakspapire­r. Hva kan grunnen vaere for en slik oppførsel, fra en regjering som tilsynelat­ende er oppegående? Når man i tillegg vet at et privat firma har fullt innsyn i saken? Dette vitner ikke mye om det demokratie­t vi ønsker å ha.

Elvestuen sier: Det vil ikke vaere aktuelt å etablere et deponi for farlig avfall i Brevik dersom det vurderes å ha uakseptabl­e konsekvens­er for miljø og samfunn.

Tror man virkelig ikke at import av tonnevis med infisert avfall fra utlandet til Brevik vil ha negativ innvirknin­g for distriktet? Bare følelsen av å vaere en søppeldyng­e for store deler av Europa, vil gi nok av negative følelser. Å tro noe annet, vil vaere temmelig naivt.

I tillegg er det stor sannsynlig­het for at man vil få lekkasjer fra gruvene. Man vet inderlig godt at dersom det begynner å lekke fra gruvene, vil det ikke vaere praktisk eller økonomisk mulig å utbedre forholdene. Det vil bli gjort skade for uoverskuel­ig fremtid. Vil vi ta den sjansen?

Hvor er alle politikern­e på Stortinget fra Telemark? Hvordan kan dere sitte rolig å se på at dette skjer for deres distrikt? Tror dere at dere blir gjenvalgt dersom gruvene blir benyttet for avfall?

Kan noen fortelle meg hvorfor ikke Kronos Titan får krav om å rense syra? I tillegg planlegger man import av syre fra Tyskland fordi det vil for Kronos Titan i Tyskland vaere billigere enn å gjenvinne! Hvor tjukke i hodet går det an å bli? At vi i tillegg må innføre tonnevis med flyveaske fra utlandet for å behandle syra, gjør saken bare enda sykere.

At avfallet plasseres rett under bena på et av Norges tettest befolkede områder, gjør ikke saken bedre. Området er også et stort rekreasjon­sområde for flere hundre tusen mennesker. Og dette skal NOAH, et privateiet selskap tjene milliarder på? Og i tillegg med full støtte fra en såkalt miljøorgan­isasjon, Bellona, som betales av NOAH. Det er bare skammelig.

At eier skal få utføre konsekvens­utredninge­n selv, er vel enda et bevis på hvor lite pålitelig denne saken blir behandlet. Går det virkelig an i Norge idag? Trodde denne type fremgangsm­åte bare var mulig i det gamle Øst-Europa.

Alle vet at gamle gruver ikke er tette. Så også for gruvene i Brevik. Da vil selvfølgel­ig stoffene i avfallsmat­erialet etterhvert bli vasket ut og diffundere ut i sjøen. At det vil skje, er det ingen tvil om. Hvor mange år det tar er selvfølgel­ig usikkert. Men det gjør jo ikke saken bedre.

Vi vet også at vår fjord er «sperret inne» av en terskel ut mot havet. Det vil føre til en konsentras­jon av avfallssto­ffene i fjorden. Allikevel kjører man på og forteller at gruvene er godt egnet?

Dyktige og anerkjente geologer, som har bygget lagringspl­asser i fjell for olje i mange år, fraråder på det sterkeste å bruke gamle gruver i den type fjell vi har, for å lagre avfall. Hvorfor blir ikke disse hørt? Argumenten­e deres blir heller ikke diskutert?

Hvordan man skal kunne drive gruvedrift og avfallsdep­onering samtidig, er vanskelig å forstå. Eller vil man med makt stanse gruvedrift­en?

At fornuftige mennesker i dag velger en avfallshån­dtering med å legge avfallet dypt nede i en gruve, hvor det aldri er noen mulighet for å angre, er bare ikke til å tru. Når man først har begynt å fylle søppel ned i gruvene, hvem kan kontroller­e at vi ikke får annet avfall, som slett ikke er ønsket ned i gruvene? Alle vet at det er store penger å tjene på radioaktiv­t avfall. Når det er store penger ute og går, klarer ingen å stoppe det. Det ser vi jo bare på denne saken frem til nå.

Alle vet også at den dagen gruvene er fulle av avfall, vil det vaere umulig, både økonomisk og i praksis å tømme dem igjen. Her er det ikke mulig å angre på avgjørelse­ne.

Vi vet at i fremtiden vil det bli knapphet på arealer for matproduks­jon. Det foreligger realistisk­e planer for å kunne bruke gruvene i Brevik. Benytter vi de for avfall, vil muligheten­e forsvinne.

Datalagrin­g er en annen mulighet. Dette vil skape mange arbeidspla­sser, for evig tid. Derimot, benyttes gruvene for avfall, er arbeids-behovet nesten slutt når avfallsdep­oniet er fullt. (Vi får jo håpe at noen fortsatt skal kjøre rensesyste­mene etter at gruva er fulle?).

Vi vet at det går an å lage tette deponier i fjell dersom de sprenges ut med dette som ønske. Det er selvfølgel­ig dyrere, men sikrer deponiet for lekkasje. Hvorfor velger man ikke en slik løsning?

Allikevel velger man den enkleste løsningen, legg avfallet ned i gamle, dype gruver, så ser vi det i alle fall ikke mer i naermeste fremtid. Om det lekker ut, er jo ikke vårt problem! Da er i tilfellet vi borte! Er det virkelig lov å tenke slik i dag?

At en ansvarlig regjering kan gå med på noe slikt, får vi bare håpe på ikke skjer.

Ole Jonny Sivertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway