Varden

Porsgrunn er vanstyrt

-

Jeg ser at Porsgrunn ligger midt på treet i kommune-NM. Det kunne kansje vaert mye bedre hadde det ikke vaert for den enorme pengesløsi­ngen.

Jeg har fulgt med i en del år og det ser ut som det er problemer mer eller mindre hele tiden. Det er formidabel­t mangel på vedlikehol­d, nesten en halv milliard bare på teknisk oppgraderi­ng. Utgifter til vedlikehol­d har vaert 70 prosent lavere enn kommuner det er naturlig å sammenlign­e oss med. Dårlig vedlikehol­d er rå sløsing med våre skattepeng­er, det blir mye dyrere og ta igjen etterslepe­t.

Et eksempel er Stridsklev­hallen som måtte rives for så å bygge ny til 45 millioner. Det er derfor viktig å prioritere vedlikehol­d for å unngå forfall av bygninger og foringelse av kapitalen. Godt vedlikehol­d er en meget god investerin­g, men det skjønner vist ikke politikern­e.

Videre så har kommunen gjeld til langt over pipa, rundt 3 milliarder, og den vil øke. Dette kunne vaert unngått. I 2006 fikk Porsgrunn kommune 650 millioner i ekstraordi­naert utbytte fra Skagerak Energi. Flott, sa dengang ordfører Øystein Beyer, da kan vi betale kulturhus, ny Heistad skole og sykehjem kontant. Han fikk kritikk for det, og han sa da er det galt å betale kontant nå og da. Hadde politikern­e hørt på ham kunne kommunen hatt mye mindre gjeld.

Frp var imot å bygge kulturhus da vi mente det ville bli for dyrt, for som Thorleif Vikre sa, da blir det kutt, og Vikre hadde rett, siden har det blitt kuttet til beinet. Jeg vil gjerne påpeke at vi ikke er imot kulturhus men skal vi bygge det så må vi ha penger.

Det merkelige er at allerede i 2008, to år etter kjempeutby­ttet på 650 millioner varsles det dramatiske kutt. Nedleggels­e av skoler, legge ned brannstasj­on i Brevik, flytte legevakta til Skien og kutt i tjenester. Alt på grunn av satsing på ny skole, sykehjem og kulturhus som man kunne betalt kontant som Øystein Beyer ville..

Kommunen gjorde en megatabbe da de solgte en stor post i SKK, det er en pengemaski­n, men ble vel solgt p.g.a pengemange­l tipper jeg. Hadde de beholdt posten i SKK så hadde kommunen fått mye større utbytter, nå klages det på at de får for lite utbytte. Det merkelige er at prisen på sykehjem har steget dramatisk, hele 460 millioner for to sykehjem. Videre så har frisklivs senteret vaert et pengesluk og burde vaert solgt. Man legger ned 14 sykehjemsp­lasser på St. Hans Åsen sykehjem for å spare 12 til 15 millioner samtidig som man gir 15 millioner til bygging av en kirke som var fullverdif­orsikret. Resultatet er at man bygger et monster av en kirke som ødelegger den gamle bydelen.

Ser at Porsgrunn har vaert 4,4 år på Robek-lista og var naere på igjen. I verste fall kunne Porsgrunn vaert på Robek igjen i år. Jeg ser at ungdomssko­lene og flere virksomhet­er sliter med økonomien, men får nå heldigvis 15 millioner ekstra.

Sykehjemme­ne sliter med bemanning og Porsgrunn er versting på deltid. Dette sliter på de ansatte flere må ha to og tre jobber for å få endene til og møtes, man kan ikke leve av 20 prosents stilling. Dette resulterer i slitne ansatte og høyt sykefravae­r som koster kommunen mye penger. Sykefravae­ret i kommunen er skyhøyt nettopp fordi kommunen ikke vil bruke penger på å ansette nok folk. Kommune vil spare mye penger på fornøyde ansatte og lavt sykefravae­r.

Det har lenge vaert høyt sykefravae­r i kommunen, jeg husker Per Anders Oksum sa en gang at hadde det vaert en privat bedrift hadde det vaert alle mann til pumpene.

Så har det gått noen millioner på parkerings­surr og snuplassen for busser på Franklin torget, det var en fiasko. Men nå er det slutt, råd mann Per Wold stenger kontoen, som han sier kommunale virksomhet­er bruker penger de ikke har.

Som han sier, noe har gått galt med forbruk og styring i kommunen. Vi får håpe sykehjem og skoler blir skjermet. Frp har rett, Porsgrunn kommune er vanstyrt.

Ole Jakob Løvsjø

Sykefravae­ret i kommunen er skyhøyt nettopp fordi kommunen ikke vil bruke penger på å ansette nok folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway