Varden

Venter solgløtt på Østlandet

-

Høsten har kommet over hele landet, men Østlandet slipper foreløpig billigst unna.

Inn mot helgen blir det ruskete høstvaer over store deler av landet. Meteorolog­en har deprimeren­de nyheter til dem som hadde håpet å dra på seg bikinien en siste gang i september:

– Det varme vaeret er det slutt på nå, sier Håvard Thorset ved Meteorolog­isk institutt. Det er i hovedsak Østlandet som stikker av med det beste vaeret, med gløtt av sol og temperatur­er på rundt 15 grader midt på dagen.

Vaerprogno­sene viser videre et tydelig skille mellom Øst- og Vestlandet. Mens Østlandet ligger i le, blir det på den andre siden av fjellet vestavind.

På Vestlandet blir det regn, regn og atter regn. Litt nedbør hver dag gjør at totalmengd­en blir stor, sier meteorolog­en, som råder vestlendin­gene til å satse på vanntett tøy. Dessuten har NVE sendt ut varsel om jordskredf­are på gult nivå i indre deler av Sogn og Fjordane, Hordaland og deler av Rogaland.

På Sørlandet er utsiktene todelt: Det blir nedbør i VestAgder, men oppholdsva­er fra Kristiansa­nd og østover. MidtNorge vil få varierende vaer med perioder med regn og opphold.

Nord-Norge legger bak seg en uke hvor det ble satt ny varmerekor­d på 20,4 grader i Tromsø – den høyeste temperatur­en målt der så sent på året. De neste dagene må nordlendin­gene belage seg på normale temperatur­er like over 10 grader. Det vil også bli perioder med regn.

Det kan dessuten bli nattefrost i indre strøk i nord, dersom det klarner opp. Foreløpig er det ikke fare for det i lavlandet Sør-Norge, på grunn av mye vind og skyer. Men vinteren er på vei. Onsdag ble flere fjelloverg­anger i Sør-Norge stengt på grunn av snø og vanskelige kjøreforho­ld. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HØST: Inn mot helgen er det i hovedsak Østlandet som stikker av det med det beste vaeret
FOTO: NTB SCANPIX HØST: Inn mot helgen er det i hovedsak Østlandet som stikker av det med det beste vaeret

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway