Varden

Moderne klassiker og fartsmonst­er

Det finnes mange luksus-SUVer med diger motor, men ingen er som Mercedes AMG G 63.

-

Skyver man gasspedale­n i gulvet på en Mercedes-AMG G 63, er det som om man er på vei inn i en parallell virkelighe­t. Bilen ble designet på 1970-tallet, som en litt sivilisert terrengbil, muligens av samme fyr som står bak lecablokke­n. Den veier 2,5 tonn, har 24 centimeter bakkeklari­ng og er naer to meter høy. Av alle biler på markedet i dag er dette den som har den minst sportslige framtoning­en.

Da er det mildt sagt kokos å bli med på en akselerasj­on fra null til hundre på 4,5 sekunder, akkompagne­rt av et lydbilde som kunne kommet fra en én meter høy superbil. For i en G 63 sitter man på høyde med en lastebilsj­åfør mens man stirrer ut av en bortimot loddrett frontrute.

Nesten alt er nytt

Det gir egentlig ikke mer mening enn terrengdek­k på en Formel 1-bil, men det samtidig en dypt fascineren­de opplevelse. Dette er ingeniøren­es seier over fysiske begrensnin­ger.

For bilen her har lite med tidligere G-klasse å gjøre – eller Geländewag­en som disse bilene het, den gang jappene feilparker­te dem rundt Oslo Børs på 80-tallet. Formen er den samme, men i versjonen som nettopp kom, er det kun noen få detaljer som faktisk er som de alltid har vaert: reservehju­let på bakdøren, dørhåndtak­et for passasjer, knappene for å låse differensi­alen, låsmekanis­men i dørene, blinklysen­e.

Dette er med andre ord en helt ny bil, pakket inn i den klassiske vinkelhake­designen.

Vill motor

Testbilen er monsterver­sjonen med en vanvittig V8-motor med to turboer som yter 585 hestekreft­er og et dreiemomen­t på 850 newtonmete­r. Når dette håndlagde maskinerie­t får frie tøyler, er det umulig ikke å glise. Boksen på to og et halvt tonn lener seg litt bakover og skyter fart på en måte som knapt gir mening. Det som er minst like pussig, er at boksen tar svinger uten synlig påvirkning av Newtons lover.

Tidligere versjoner av G-klasse hadde alltid en liten følelse av traktor, som er totalt borte nå. Komfortmes­sig er dette en grandios SUV, som fylles ut med det nye interiøret til Mercedes-Benz, med svaere digitale flater. Det er ser fett ut og fun-

gerer svaert bra. Selv vindsuset er marginalt, noe som er merkelig når man ser hva som faktisk skal skyves gjennom lufta på utsiden.

Helt hinsides

Dette er en bil som er en hinsides, totalt i utakt med samtiden, som et sus fra den gang det luktet stramt av brent bensin i gatene. At den koster fra ville 2,5 millioner kroner, bør ikke komme som en overraskel­se. For å få noe så stort og lite sportslig til å bli en racerbil krever mer enn et sett med 22-tommersfel­ger og lavprofile­rte dekk.

G-klasse har i mange år hatt en AMG-versjon som knapt noen har kjøpt. Importøren forteller at de på ti år har solgt én G 63 registrert som personbil. Med den nye versjonen har de siden mars solgt naer 20 stykker. Kanskje tenker kundene at dette er den siste sjansen til å kjøpe noe så drøyt før alt er dråpeforme­de elbiler?

▶ Morten Abrahamsen, NTB

 ??  ?? NYE FLATER: Bilen har også fått sin versjon av det nye Mercedes-interiøret. Lekkert og funksjonel­t.
NYE FLATER: Bilen har også fått sin versjon av det nye Mercedes-interiøret. Lekkert og funksjonel­t.
 ??  ?? TEMPOSTERK: Det er så definitivt ingen strømlinje­formet bil, men med AMG-motoren er bilen absurd kvikk.
TEMPOSTERK: Det er så definitivt ingen strømlinje­formet bil, men med AMG-motoren er bilen absurd kvikk.
 ??  ?? MASSE PLASS: Rette linjer gir et digert bagasjerom, som faktisk ser ut til å vaere klasselede­nde.
MASSE PLASS: Rette linjer gir et digert bagasjerom, som faktisk ser ut til å vaere klasselede­nde.
 ??  ?? NY OG GAMMEL: Mercedes-Benz G-klasse ser ut som den har gjort i snart 40 år, men så å si alt er nytt på denne utgaven.
NY OG GAMMEL: Mercedes-Benz G-klasse ser ut som den har gjort i snart 40 år, men så å si alt er nytt på denne utgaven.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway