Varden

Notodden kommune har ikke engang tatt seg bryet med å kommentere rapporten.

-

▶ Renovasjon­sselskapet IRMAT AS i Notodden, Hjartdal, Bø og Sauherad har vaert gjenstand for kontroll av Telemark kommunerev­isjon. Selskapet og eierkommun­ene kommer så dårlig ut av denne kontrollen at det bør vaere ubehagelig for innbyggern­e i kommunene, politikern­e og – ikke minst – IRMAT.

▶ Selskapsko­ntrollen avslører, etter vår vurdering, at kommunene – og saerlig vertskommu­nen Notodden – ikke tar det nødvendige ansvar som eiere, ved å unnlate å følge KS’ prinsipper for eierstyrin­g. Kommunesty­ret i Notodden har ikke behandlet noen saker rundt selskapet i 2016 eller 2017, og i år er ikke engang innkalling­en til generalfor­samling behandlet. I praksis betyr dette at politikken­s viktigste organ ikke er blitt anledning til å gi selskapet instrukser eller styringssi­gnaler. Notodden kommune har ikke engang tatt seg bryet med å kommentere rapporten. Videre følger ikke Irmat offentligh­etsloven fullt ut, «det foreligger ingen avtaler som regulerer forholdet mellom kommunen(e) som bestiller(e) og selskapet som utfører» og selskapet har «ikke utarbeidet fullverdig­e retningsli­njer for anskaffels­er». Det mest alvorlige er kanskje at det fastslås at selskapet, ved davaerende styreleder og daglig leder, får så hatten passer for å ha gjort en for dårlig jobb i saken Varden har omtalt i lengre tid, altså gjenvinnin­gsstasjone­n på Brenna i Bø, noe som gjør at «føringer fra eierne om at selskapet skal levere tjenester til lav pris ikke fulgt i saken om leieavtale­n». I tillegg følger ikke selskapet «gjeldende krav og retningsli­njer for beregning og dokumentas­jon av selvkost».

▶ Det er innbyggern­e som betaler. De må kunne forvente at det tas grep. Den svaert kritiske rapporten kan ikke møtes på annen måte.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway