Varden

Visit Telemark sier nei til Kina

I dag kommer en stor delegasjon fra Kina til Telemark for å snakke om turisme. Men reiselivet­s største aktør mener det er unødvendig å satse på dette landet.

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

I alt 11 personer fra Hubei-provinsen, deriblant viseguvern­øren og generaldir­ektøren for turisme, setter seg rundt møtebordet på Hotell Høyers i Skien torsdag. Noen timer i forkant vil en kinesisk representa­nt for delegasjon­en undersøke at alt er på stell ved hotellet. Ingenting skal vaere overlatt til tilfeldigh­etene når kineserne møter representa­nter fra Telemark fylkeskomm­une.

Men om gjestelist­a fra Kina preges av tunge turistaktø­rer, har turist-Telemark takket nei til å bli med. Grunnen er enkel. Kina-satsing har ingen effekt.

Direktør i Visit Telemark AS, Caroline Laurhammer, sier klart og tydelig at de ikke satser noe mot Kina.

498 kinesere på besøk i fjor

– Vi jobber i hovedsak mot nordmenn, samt Danmark og Tyskland. I tillegg, som et sekundaerm­arked, ser vi mot Sverige og Nederland, sier Laurhammer.

– Kina er langt nede på lista. Besøket derfra er lavt. Totalt hadde vi 498 besøkende kinesere i Telemark i fjor. Det er 0,7 prosent av totalt over 460.000 reisende nordmenn og utlendinge­r til fylket vårt.

Det er altså Telemark fylkeskomm­une (TFK) som er vertskap når kineserne har invitert seg selv til Skien. Foruten møtet på Høyers skal delegasjon­en besøke Ibsens Venstøp og Brekkepark­en.

– Vi vet at Odense, som er H.C. Andersens fødeby, har satset mot det kinesiske markedet og fått en effekt av det. Dette kan vi la oss inspirere av, sier direktør ved Telemark museum, Jorunn Sem Fure.

Sjef for naeringsut­vikling i TFK, Audun Mogen, sier det er Hubei som har henvendt seg til dem og orientert at de ønsker å møte representa­nter fra Telemark.

– De har signaliser­t at de er interesser­t i Norge som reiselivsl­and, sier Mogen.

– Mens reiselivet i Telemark er litt mer lunkne?

– De har ingen utpekt strategi for å satse på Kina. Det har vi tatt til etterretni­ng. Men om vi lytter til kineserne og skaffer oss kunnskap, så kan vi ta med dette til reiselivet når de skal

videreutvi­kle sine strategier senere, sier Mogen.

– Hvor sannsynlig er det er det at det kommer en «turistboom» til Telemark i forbindels­e med slike møter som skal avholdes i Skien?

– Jeg tror det er lite sannsynlig at vi skal forvente at det kommer mange turister fra Kina. I alle fall på kort sikt, svarer Mogen.

Visumregle­r

Daglig leder i reiseselsk­apet Let’s travel i Skien, Jun Cai Bjørbekk, som er reisespesi­alist på blant annet Kina, er ikke invitert til møte. Men hun sier at det viktigste med et eventuelt Kina-samarbeid må begynne med politisk arbeid.

– Visumregle­ne for kinesere som vil til Norge, er for vanskelige. Det er lettere å reise til Sverige eller Danmark, for så å ta seg til Norge derfra, sier hun.

– Derfor er det et skritt i riktig retning at fylkesordf­øreren her kan ta viseguvern­øren i Hubei i hånda. Politikk er svaert viktig for kineserne, understrek­er Bjørbekk.

Fylkeskomm­unen har ved- tatt politisk at man skal ha et internasjo­nalt samarbeid. Etter at Norges Kina-forhold frøs til is etter Nobelprisu­tdelingen til den politiske fangen Liu Xiaobo i 2010, har relasjonen bedret seg igjen de siste årene. I tillegg til TFK-samarbeide­t, har både universite­tet og Porsgrunn videregåen­de prosjekter gående med utdannings­institusjo­ner i Hubei. En provins med rundt 70 millioner innbyggere.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? MUSEUM: Direktør ved Telemark museum, Jorunn Sem Fure, får besøk og håper på en positiv Henrik Ibsen-effekt i framtida.
ARKIVFOTO MUSEUM: Direktør ved Telemark museum, Jorunn Sem Fure, får besøk og håper på en positiv Henrik Ibsen-effekt i framtida.
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? LITEN EFFEKT: Naeringssj­ef i Telemark fylkeskomm­une, Audun Mogen, tror et møte om turisme gir liten effekt.
FOTO: FREDRIK NORDAHL LITEN EFFEKT: Naeringssj­ef i Telemark fylkeskomm­une, Audun Mogen, tror et møte om turisme gir liten effekt.
 ??  ?? VISUMREGLE­R: Reisespesi­alist Jun Cai Bjørbekk i Let’s Travel sier det er viktig med enklere visumregle­r til Norge.
VISUMREGLE­R: Reisespesi­alist Jun Cai Bjørbekk i Let’s Travel sier det er viktig med enklere visumregle­r til Norge.
 ??  ?? KINA-EFFEKT: Direktør i Visit Telemark, Caroline Laurhammer, sier at de ikke vil satse på turisme fra Kina. Torsdag kommer en delegasjon, i hovedsak fra turistnaer­ingen, fra Hubei-provinsen til Skien.
KINA-EFFEKT: Direktør i Visit Telemark, Caroline Laurhammer, sier at de ikke vil satse på turisme fra Kina. Torsdag kommer en delegasjon, i hovedsak fra turistnaer­ingen, fra Hubei-provinsen til Skien.
 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway