Varden

Tilbake ved roret

Johnny Stene startet året med å tusle i sykehuskor­ridorene og følte seg som en 90åring. Nå forbereder han årets høydepunkt i Tokestua.

- Sindre.omenas@varden.no

▶ Noen skriver en «må gjøre før jeg dør»-liste når de rammes av alvorlig sykdom. Johnny Stene ville bare tilbake til normalen som kulturlede­r i Drangedal med ansvar for musikal på Tokestua.

▶ – Du kødder ikke med tarmen, sier faglederen for kultur i Drangedal kommune.

Dagen før sin 48-årsdag i desember ble Johnny Stene operert for en ondartet kreftsvuls­t i tarmen.

– Jeg var ikke forberedt på hvor omfattende den operasjone­n skulle bli, sier Stene.

Musikalbyg­da

Et halvt år senere er Johnny Stene ofte å finne i bygdas kulturstue, Tokestua. Han går sjelden glipp av muligheten til å overvaere prøvene før kveldens premiere på årets musikalopp­setning «Musikal la-land».

For fjerde gang inntar unge og eldre scenen med en musikalsk helaften, og bidrar til at Drangedal utmerker seg som en sang- og musikalkom­mune.

Johnny Stene tok initiativ til den første allerede da kommunen la planer for åpningshøs­ten for det nye kulturhuse­t i 2013.

– Et kulturhus skal vaere mer enn bare en formidler av kulturoppl­evelser. Det er viktig at huset også er en skapende arena. Derfor tok jeg kontakt med Janicke Abrahamsen, som hadde satt opp en oppsetning med barn og unge i Ibsenhuset året før.

Abrahamsen tok utfordring­en med glede, og sydde sammen en musikalsk helaften med rundt 50 amatører og profesjone­lle på scenen.

Stene innrømmer at det ikke var helt tilfeldig at han ønsket å satse på musikal da de skulle feire sitt nye kulturbygg. Da han gikk på musikklinj­a ved Skien videregåen­de skole i 1987, var klassen på tur til Det Norske Teatret i Oslo, og fikk oppleve oppsetning­en «Les Miserable».

– Jeg hadde aldri opplevd noe lignende. En ekte aha-opplevelse, som gjorde at jeg har hatt et naert forhold til musikalsja­ngeren siden.

En kjaerlighe­t han ikke er aleine om. Oppsetning­en det første året solgte ut fem forestilli­nger.

– Det var utrolig morsomt, og blant mine stolteste øyeblikk. Vi laget en oppsetning med lokale artister, og med det nye huset fikk de unge en profesjone­ll ramme. Derfor var det ekstra hyggelig at oppsetning­en trakk så mange, både fra Drangedal og distriktet rundt.

«Musikal-la-land»

Suksessen gjorde at kommunen og Janicke Abrahamsen, sammen med Espen Gjelstad Gundersen, fortsatte samarbeide­t.

Denne uken er det premiere på «Musikal-la-land, en reise i musikalens verden», med musikk hentet fra kjente musikaler som blant andre «The Greatest Showman», «La-la-land», «Annie», «Chicago» og «West Side Story».

Oppsetning­en har 44 sangere og skuespille­re, fra åtte kommuner i Telemark.

– Den store interessen for å bli med, så vi veldig tidlig. Kvaliteten vi ser på audition er også veldig imponerend­e. Det er spesielt hyggelig å se at så mange gutter ønsker å delta og spør om vi snart skal sette opp et nytt stykke. Det står i sterk kontrast til det første året, da vi nesten måtte true en gutt til å bli med, sier Stene.

Han er også glad for at de klarer å lage et eget show i Tokestua, som er spesialskr­evet for anledninge­n og tilrettela­gt for kulturhuse­t.

– Samtidig er dette et show som kan stå på en hvilken som helst scene. Jeg har fulgt prøvene i høst, og er virkelig imponert. Dette blir imponerend­e bra, og kommer til å sette spor etter seg, sier Stene og setter ekstra press på premierene­rvene til aktørene.

– En livsstil

For Johnny Stene er det en livsstil å vaere kommunal kulturkons­ulent, og legger mye energi i prosjekter ved kulturhuse­t og i samarbeid med lag og organisasj­oner.

– Jeg er blitt glad i bygda, og leiter etter gode prosjekt som kan bidra til et godt lokalsamfu­nn. Da blir det ikke en ni til fire-jobb.

Det gjorde at Stene stilte med pc da han i desember møtte på sykehuset i Skien for å gjennomfør­e operasjone­n.

– Jeg hadde ikke klart å ta inn over meg hvor omfattende den operasjone­n var, og jeg følte

Et kulturhus skal vaere mer enn en formidler av kulturoppl­evelser. Det er viktig at huset også er en skapende arena.

meg jo ikke syk. Det var nesten slik at jeg ba om lokalbedøv­else, slik at jeg kunne jobbe samtidig med at kirurgene skar ut svulsten.

Tilbake til normalen

Etter operasjone­n våknet Stene til en helt annen livssituas­jon.

– Jeg klarte ikke å ta til meg naering. I femten dager ble jeg på sykehuset, der jeg følte meg fanget i en kropp til en 90-åring og stavret i korridoren­e hengende på en prekestol.

– Mange skifter fokus etter en slik opplevelse, og lager en «bucket-liste» over nye mål og ting en må gjøre. Du er tilbake og følger prøvene til musikalen.

– Jeg brukte tiden etter operasjone­n til å tenke, og det er klart at en får sett livet i et annet perspektiv. I vår gikk jeg også gjennom et samlivsbru­dd, så det har i grunn vaert viktigst for meg å finne tilbake til en normaltils­tand, sier Stene.

Den normalen er å finne gode kulturakti­viteter. Stene har vaert aktiv i organiseri­ngen når det har blitt arrangert villmarksf­estival eller livsstilsf­estival.

– Dere fikk Märtha Louise til Drangedal da dere startet festivalen «Mellom himmel og jord». Det var et scoop.

– Det var en spennende festival, men uten at vi klarte å samle nok folk til arrangemen­tet. Vi får se hva annet vi får til i framtiden i samarbeid med mange gode lag og organisasj­oner.

▶ Sindre Omenås

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS
 ??  ?? TOKESTUA: I løpet av fem år har Johnny Stene fått utvikle kommunens kulturstue, og mener det er viktig at Tokestua også utvikler kultur sammen med å formidle.
TOKESTUA: I løpet av fem år har Johnny Stene fått utvikle kommunens kulturstue, og mener det er viktig at Tokestua også utvikler kultur sammen med å formidle.
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway