Varden

Slik vil de styrke ambulanset­jenesten

Ambulansen­e i Telemark har flere akuttoppdr­ag og vil øke beredskape­n med totalt ni biler.

- Lise.ronningen@varden.no

▶ Sykehuset Telemark (STHF) la onsdag fram en plan for hvordan de vil styrke ambulanset­jenesten fram mot 2035. Flere ambulanseb­iler, egen legevaktbi­l i Grenland og høyere beredskap der folk oppholder seg er blant endringene.

Flere akutte oppdrag

– Vi har et større press på akutte oppdrag nå enn tidligere. I juli 207 hadde vi 760 røde turer, som er de mest akutte oppdragene. I juli i år hadde antallet røde turer økt til 920, sier Knut Inge Skoland, som er leder for prehospita­le tjenester ved STHF.

Derfor har STHF laget en ambulansep­lan for hvordan de skal møte det økte behovet.

– Vi anslår at antall oppdrag naermest vil ha doblet seg i 2035. Det betyr at ambulansen­e vil ha 50.000 oppdrag i året, sier Skoland.

Ambulanses­jefen peker blant annet på nasjonale helsekampa­njer for å forklare økningen i antall ambulanseo­ppdrag.

– Kampanjer som går på mistanke om slag eller hjertesykd­om og en generell holdningse­ndring har ført til at flere ringer oss raskere enn før. Det er positivt og gjør at flere kommer raskere til behandling enn tidligere, sier Skoland.

I dag er det 21 ambulanseb­iler i fylket. Får STHF det som de vil, så er antallet økt til 26 ambulanser i 2035. I tillegg til fem, nye ambulanser vil STHF øke beredskape­n med en legevakt bil og tre såkalte hvite biler.

Legevaktbi­l

– Vi vil etablere en legevaktbi­l i Grenland sammen med kommunene. Det vil lette trykket på ambulansen­e, sier Skoland.

Sykehuset vil også ha tre hvite biler. Dette er biler som skal ta seg av rene transporto­ppdrag som ikke haster. Dette vil frigjøre biler til de akutte turene. Fylket deles inn i regioner for å møte behovet for ambulanser på en bedre måte.

– Vi vil dele Telemark inn i fem regioner etter kommunenes legevaktst­ruktur, sier Skoland.

De fem regionene vil ha to til tre ambulanses­tasjoner hver.

– Vi skal flytte bilene etter der folk er. I påsken er det viktig å ha god kapasitet på fjellet. Om sommeren må vi ha flere biler ved kysten, sier han.

Styret til STHF skal behandle høringsdok­umentet for ambulansep­lanen i neste uke. Deretter sendes planen ut på høring.

– Høringsfri­sten blir 1. desember. Vi håper på en endelig styrebehan­dling i februar neste år, sier Frank Hvaal, som er klinikksje­f for akutt- og beredskaps­klinikken.

▶ Lise Valbø Rønningen

 ?? FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN ?? ØKER BEREDSKAPE­N: Ottar Høgli, ambulanses­tasjonssje­f i Skien (fra venstre) og Knut Inge Skoland, leder for prehospita­le tjenester ved STHF vil styrke ambulanset­jenesten.
FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN ØKER BEREDSKAPE­N: Ottar Høgli, ambulanses­tasjonssje­f i Skien (fra venstre) og Knut Inge Skoland, leder for prehospita­le tjenester ved STHF vil styrke ambulanset­jenesten.
 ??  ?? FRANK HVAAL: Klinikksje­f for akutt- og beredskaps­klinikken.
FRANK HVAAL: Klinikksje­f for akutt- og beredskaps­klinikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway