Varden

Bekymret for fravaer

I Telemark har 12,4 prosent av 10klassing­ene et fravaer på 15 dager eller mer.

- ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Skiens-politikern­e Emilie Schäffer (H) og Ole Geir Hoppestad (Ap) er samstemte i at det er viktig å skape gode holdninger.

Utdannings­direktorat­et har lagt fram tall for 10.-klassingen­es fravaer siste skoleår. De viser at på landsbasis var 14,6 prosent av 10-klassingen­e borte fra skolen 15 dager eller mer. I Telemark gjaldt dette i alt 243 av 1721 10-klassinger. Mens fravaeret i videregåen­de skole sank med 40 prosent med innføring av en ny nasjonal fravaersgr­ense, er det opp til hver enkelt kommune å fastsette fravaersre­gler i grunnskole­n.

Skien har ganske strenge regler for fravaer. De ble fastsatt mens Schäffer var medlem av Hovedutval­g for oppvekst.

Gode holdninger

– Jeg har innhentet tall fra to ungdomssko­ler i Skien. Her er gjennomsni­ttlig fravaer 5–7 dager, forteller hun.

– Det er avgjørende viktig å skape gode holdninger tidlig blant elever og foreldre. Jeg er selv mor til en 10.-klassing. Jeg var nylig på et foreldremø­te der rektor la fram Skiens fravaersre­glement. Der var det foreldre som reagerte på at det i utgangspun­ktet ikke skal gis fri for eksempel til en 14 dagers ferietur utenom skoleferie­ne.

– Elevene går glipp av noe viktig hver dag de ikke er på skolen. Skoleåret er bare på 190 dager. Det er mange foreldre som lar sine barn vaere hjemme fra skolen bare de snufser litt. jeg mener det er nødvendig å gjøre mer for å få fravaeret ned for å hindre at elevene går glipp av viktig kunnskap.

Dagens hovedutval­gsleder Ole Geir Hoppestad (Ap) er helt enig med Schäffer.

– Det er viktig å jobbe med holdninger. Og Skiens fravaersre­gler er bra.

Regelen er:

I grunnskole­n i Skien skal det kun unntaksvis eller i saerlige tilfeller innvilges permisjon.

Det skal normalt ikke gis permisjon til:

▶Ferier eller andre festpreged­e aktivitete­r

▶Treningssa­mlinger e.l.

▶Konfirmant­leir

▶Politiske møter (med unntak av Ungdomsråd­et)

Innvilgels­e av en søknad om permisjon forutsette­r at rektor finner det forsvarlig at eleven er borte fra skolen i et kortere tidsrom.

Schäffer mener det trengs nye tiltak for å få ned fravaeret. Innkalling til foreldresa­mtaler eller besøk fra skolen i hjemmet ved høyt fravaer er muligheter.

 ??  ?? HOLDNINGER: Det er viktig at skolen skaper gode holdninger til fravaer blant elever og foreldre, sier Høyres ordførerka­ndidat Emilie Schäffer.
HOLDNINGER: Det er viktig at skolen skaper gode holdninger til fravaer blant elever og foreldre, sier Høyres ordførerka­ndidat Emilie Schäffer.
 ??  ?? RIKTIG FOKUS: HOOP-leder Ole Geir Hoppestad (Ap) støtter Skiens strenge fravaersre­gler.
RIKTIG FOKUS: HOOP-leder Ole Geir Hoppestad (Ap) støtter Skiens strenge fravaersre­gler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway