Varden

Kim og Moon fant tonen

-

Nord-Korea og Sør-Koreas ledere har inngått en rekke nye avtaler og vil blant annet samarbeide om en OL-søknad. Spørsmålet er om det er nok for USA.

Tonen var hjertelig og smilene brede da Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in onsdag la fram en felles erklaering etter toppmøtet i Pyongyang.

Begge mener at de har tatt et stort skritt mot fred og full atomnedrus­tning ved å inngå en rekke nye avtaler som både omhandler sikkerhets­spørsmål og nedrustnin­g, samt tiltak for å bedre kontakten mellom de to landene.

– Et fredens land

– Vi er blitt enige om å gjøre Nord-Korea til et fredens land som er fritt for atomvåpen og atomtrusle­r, sa Kim da han holdt pressekonf­eranse sammen med Moon utenfor gjestehuse­t der den sørkoreans­ke presidente­n bor under det to dager lange oppholdet.

Kim har blant annet lovet permanent nedleggels­e av Nord-Koreas viktigste atomanlegg hvis USA svarer med tilsvarend­e tiltak. Han åpner også for å la internasjo­nale observatør­er overvåke nedleggels­en av et testanlegg for raketter og en utskytings­rampe.

De to landene vil også forsøke å jobbe fram en felles søknad om å arrangere sommerOL i 2032, samt samarbeide om sommer-OL i Japan i 2020.

Skepsis og optimisme i USA

Møtet i Pyongyang er blitt fulgt med argusøyne i Washington der en del republikan­ere frykter at Moons tilnaermin­g er for myk.

Mens president Donald Trump skriver på Twitter at de to har inngått noen «spennende avtaler», er den republikan­ske senatoren Lindsey Graham langt mer skeptisk. I en Twitter-melding uttrykker han frykt for at toppmøtet kan undergrave utenriksmi­nister Mike Pompeo og FN-ambassadør Nikki Haleys forsøk på å legge mest mulig press på Nord-Korea. (NTB-AP-DPA)

 ??  ?? PARADE: Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un fotografer­t under en parade gjennom Pyongyang.
PARADE: Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un fotografer­t under en parade gjennom Pyongyang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway