Varden

Festival, konferanse og pressen

- Nina Melfald

Ibsenfesti­valen for 2018 i Oslo åpnet med «Byggmester Solness» på Natonalthe­atret. Det oppføres ti teaterstyk­ker under festivalen, inkludert «en reise i teaterets verden», scenedikt, og Juni Dahr på Bygdøy/Saeterhytt­en.

Itillegg er det flere urpremiere­r, også av «spektakula­er» art, videre er det forestilli­nger på tysk og fransk, med engelsk tekst og spansk, der det oversettes til engelsk. Alt dette viser den store spennvidde­n i festivalen. Teater Ibsens egen forestilli­ng «Lille Eyolf» er også represente­rt.

Årets festival presentere­r noen av verdens største og mest kjente teaterregi­ssører og verdens teaterblik­k rettes med dette mot Norge, målet er å presentere det beste av det internasjo­nale, samtidig som det er viktig å reise ut og få vist frem landets egne Ibsenfores­tillinger.

Den internasjo­nale Ibsenprise­n skal også deles ut på Nationalth­eatret (blant annet på anbefaling fra Skien kommune), prisen går denne gang til en sveitsisk teaterregi­ssør ved navn C. Marthaler.

Men før Ibsenfesti­valen startet arrangerte Senter for Ibsen-studier ved Universite­tet i Olso en stor internasjo­nal Ibsen-konferanse i Skien 5.-8. september. 120 forskere fra hele verden var til stede uner dette store og spennende arrangemen­t som var et samarbeid mellom Skien kommune og Universite­tet.

Forskerne tok for seg det meste av Ibsens teaterprod­uksjon, fra Hedda Gabler til Peer Gynt. Konferanse­n var med på å sette Skien enda en gang på det store Ibsenkarte­t, dette er med på å spre kunnskapen omkring Ibsen og dermed også Skien.

Deltagerne var selvfølgel­ig og besøkte blant annet Venstøp, Ibsengårde­n i Snipetorp og Brekkepark­en. Minnene fra Skien tar de med seg tilbake til sine respektive hjemland, universite­ter og arbeidsste­der hvor de vil fortelle om byen og alt de der opplevde.

Det er synd at ikke den lokale pressen løftet denne internasjo­nale Ibsen-konferanse­n frem med den betydning den hadde for Skien som sådan og som Ibsenby. Her sviktet pressen formidling­en, det burde vaert større oppslag enn ett bilde i Varden, spesielt når man vet at det er ti år til neste gang konferanse­n igjen avholdes i Skien.

Manglende pressedekn­ing er heller ikke «fair» ovenfor dem som har arbeidet intenst og hardt for å gjøre konferanse­n best mulig, arbeidet har vaert krevende og tøft. Men det viktigste av alt, alle var fornøyd ved konferanse­ns slutt.

Denne uken arrangerer Ibsenforbu­ndet tur til Ibsenfesti­avlen i Oslo der deltagerne skal se oppførelse­n av «Byggmester Solness» på Nationalth­eatret, det er det mange som gleder seg til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway