Varden

Slumsing med godtgjørel­ser

- Thor Arild Bolstad

I bystyrets siste møte 6. september var siste sak på sakslisten, sak nr. 119/18, en søknad fra varaordfør­er Erik Naes om fritak fra vervet som fast medlem av HOOP, Hovedutval­get for Oppvekst.

Det er først i de senere bystyreper­iodene det har vaert aktuelt at varaordfør­er får 100 prosent stilling. I tidligere år har det vaert vanlig at varaordfør­er har vaert en 50 – 70 % stilling. For å få med nok partier i en koalisjon til å danne et flertall som gir posisjon i bystyret, har det vaert nødvendig å kunne tilby først Venstre (2007 – 11 og 2011 – 15) og nå KrF en varaordfør­er i 100 % stilling.

Dermed består den sosialisti­ske blokka i posisjon av: Ap, SV, Sp, V, Kr.F. og MDG, med Rødt som støttepart­i. I motsatt fall kunne det vaert borgerlig flertall i bystyret, bestående av H, Bypartiet, Frp, i tillegg til ett eller to av «sentrumspa­rtiene» V og/ eller Kr.F., pluss to uavhengige). Nå sitter H, Bypartiet, Frp og to uavhengige i stedet i opposisjon.

For å fylle opp en 100 % stilling for varaordfør­er har denne fått noen oppgaver ved siden av varaordfør­ervervet, bl.a. å vaere leder av «Flerkultur­elt Utvalg» og medlem av «Hovedutval­get for oppvekst». Men nå søker altså varaordfør­er Erik Naes fritak fra det ene vervet han har påtatt seg. Søknaden begrunnes med at vervene som varaordfør­er og gruppelede­r er vanskelig å forene med å kunne følge opp og utføre arbeidet i HOOP tilfredsst­illende.

Jørn Inge Naess (Frp) fremmet følgende forslag: «Varaordfør­ervervet ble i sin tid utvidet til en 100 prosent stilling som følge av summen av politiske oppgaver og verv i formannska­p, bystyre og hovedutval­g. Stillingsp­rosent til varaordfør­ervervet reduseres tilsvarend­e stillingsp­rosent i HOOP.» (Det ville bety at varaordfør­er ikke etter det ville få godtgjørel­se som medlem i Hovedutval­g for oppvekst, som han ikke lenger utfører.)

Varaordfør­er har en godtgjørel­se som er 75 % av ordførers/rådmanns lønn, og kan innkassere godtgjørel­se rundt kr. 800 – 825 000,- pr. år ++.

Forslaget fra Jørn Inge Naess fikk bare stemmene fra Fremskritt­spartiet pluss en av de uavhengige. Dermed kan varaordfør­er fremdeles innkassere en årlig godtgjørel­se på 32.668,- for et verv han ikke utfører. Det sender ut noen merkelige signaler om at det er mulig å søke fritak for et verv man har, og fremdeles oppebaere full uavkortet godtgjørel­se for det samme vervet. Det er slett ikke greit.

Undertegne­de er varamedlem til «Flerkultur­elt Utvalg» og til «Rådet for mennesker med nedsatt funksjonse­vne». Der er godtgjørel­sen kr. 302,48 pr. time. Men det er slik at dersom du er fast bystyremed­lem, og mottar årlig godtgjørel­se på kr. 54.749,-, så har du ikke rett til møtegodtgj­ørelse for disse utvalgene. (Selv om de fleste av de øvrige medlemmene av disse to utvalgene møter der som en del av sin arbeidstid, og har full arbeidsløn­n under møtene.) Møtene har som regel en varighet på 2,5 – 3 timer, hvor man må ta seg fri fra jobben, eller stille sin fritid til gratis disposisjo­n for Skien kommune, dessuten besørge egen transport og bompenger selv. Det er heller ikke greit, og det er dypt urettferdi­g. Men for ordfører Hedda Foss Five og gruppelede­r Rolf Erling Andersen er ikke urettferdi­ghet noe problem så lenge det ikke rammer dem selv og deres meget gode godtgjørel­ser.

Så i fremtiden vil jeg sørge for alltid å vaere opptatt med ett eller annet dersom jeg blir bedt om å møte som varamann til disse utvalgene, og selvsagt aldri mer møte opp i de utvalgene.

Det pussige er at dersom du slår opp på Telemark KrF, vil du finne ut at varaordfør­er Erik Naes har påtatt seg vervet som leder av fylkeslage­t i KrF. Det finner han altså tid til og det er forenlig med vervene som varaordfør­er for Skien bystyre og gruppelede­r for KrFs bystyregru­ppe i Skien (der han skal holde orden på tre medlemmer i tillegg til seg selv.)

Det er ikke mulig å unngå å tenke på at det er mindre enn ett år til valget 9. september neste år. Nå kan Erik Naes bruke den tiden han ellers måtte brukt til å forberede seg til HOOP, og til Hovedutval­gets møter, til å forberede valget for Skien og Telemark KrF, med arbeidstid betalt av Skien bystyre. Det er slett ikke greit det heller.

Roar Åkre som trer inn i HOOP etter Erik Naes vil få sin fulle godtgjørel­se på kr. 32.668 likevel. Det er rettferdig, for jeg vet Roar Åkre vil gjøre en helhjertet innsats i HOOP. Det dreier seg ikke om store penger, men om tvilsomme prinsipper, og greit er det slett ikke. Etter min mening.

 ?? ARKIVFOTO ?? BLE NEDSTEMT: Jørn Inge Naess ( i midten) foreslo kutt i godtgjørel­sen til varaordfør­er, men ble nedstemt, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO BLE NEDSTEMT: Jørn Inge Naess ( i midten) foreslo kutt i godtgjørel­sen til varaordfør­er, men ble nedstemt, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway