Varden

Naeringsom­råde og arbeidspla­sser

- John Lønnebakke

I Langangen er det to ferdigregu­lerte boligområd­er som i de naermeste årene kan bebygges med ca. 200 boligenhet­er. Noen hundre meter fra disse ligger Lønnebakke naeringsom­råde (planen sluttbehan­dles i disse dager) på nesten 700 dA med et potensiale som kan generere hundrevis av arbeidspla­sser.

Logisk sett burde det da legges til rette for etablering av disse arbeidspla­ssene så fort som mulig for å skape interesse og blest rundt ny boligbyggi­ng.

I kommunepla­nen er Langangen definert som en bydel eller lokalsente­r i Porsgrunn. Ordfører Robin Kåss beskrev i et bystyremøt­e i januar 2016 bydelen som kommunens mest sentrale etter som den både lå naermest hovedstade­n og har firefelts forbindels­e med denne. Om en vil se på dette mer som en morsomhet enn reelle fakta så er i hvert fall dagens situasjon at de foreliggen­de planer gjør Langangenk­rysset til det eneste «fulle» E18-krysset i Porsgrunn om Utvalg for miljø- og byutviklin­g får det som de vil.

Et lokalsente­r skal etter kommunepla­nen «tilrettele­gges for virksomhet­er som vil bidra til å fremme lokalsentr­enes rolle. Dette betyr at funksjoner som dagligvare­forretning, kafe, post, banktjenes­ter, ungdomsklu­bb, kultur- og fritidstil­bud, helsestasj­on, legesenter og boliger skal søkes plassert i lokalsente­ret».

Uten et tilfredsst­illende befolkning­sgrunnlag vil lokalsente­ret slite, noe Langangen har fått erfare gjennom en årrekke. Derfor er det nå på tide at bygda gis anledning til å blomstre og et sentralt spørsmål blir da om framtidas beboere kan gis et godt og variert tilbud om arbeid på stedet. Som nevnt i media den seinere tid er det ulike syn på hvilke formål/funksjoner som skal tillates på Lønnebakke.

Fylkesmann­ens og fylkeskomm­unens argumentas­jon for å «sette bremsene på» i forhold til forslag om bl.a. handel, kontor og hotell er forankret i deres tolkning av overordnet lov- og regelverk, men også på dette nivået skal det vaere rom for å se på muligheter framfor begrensnin­ger. Her er det etter min mening Langangens unike status både som bydel/lokalsente­r og med et framtidig naeringsse­nter kloss på E-18 som bør ses i sammenheng. Utbygger og Porsgrunn kommune har etter min mening fremmet et regulering­sforslag til gunst for både bygd, kommune og region hvor miljøhensy­n blir mer enn godt nok ivaretatt.

Porsgrunn kommune kommer på mange felt ut med høy score i nylig presentert undersøkel­se for kommune-Norge. Befolkning­stilvekste­n er imidlertid svak og da bør det kanskje jobbes mer målretta med etablering av nye arbeidspla­sser? Som ønsket er på Lønnebakke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway