Varden

Forventer et troverdig svar

- Leder THF Håkon Bøen grunneierr­epresentan­t

I over tre år har vi forsøkt å få Hjartdal kommune til å endre sine planer om kommunal vannforsyn­ing i Tuddal. Det er gjort i den hensikt å redusere kostnadene, slik at prosjektet kunne hatt mulighet for å lykkes.

Vi opplever å bli betraktet som en paria, selv om våre hensikter hele tiden har vaert å ivareta våre interesser. Alt for å fremme Tuddal som eksisteren­de og framtidig hytteområd­e. Så langt har vi ikke lykkes, og den gevinsten våre forslag kunne medført for tre år siden, blir mindre og mindre etter som kommunen turer fram med dødsforakt. Kommunen må ty til usannheter for å vinne frem. Dette er ikke et demokrati verdig.

Nå kreves også eksproprie­ring for framføring av grøftetras­eer og veier. Dette er i samme område som kommunen nektet å gi inngrepslø­yve for skiløyper fordi grunneiern­e motsatte seg det. Smertegren­sen er for lengst passert, med en kostnad for den enkelte hytteeier som naermer seg 300.000 for vann og avløp. I tillegg kommer årlige avgifter på 11.500 og eiendomssk­att på ca. 8.000, et kostnadsni­vå som bringer Hjartdal mot Norgestopp­en. Og selv dette er ikke i naerheten av å vaere tilstrekke­lig.

Selvfølgel­ig har dette konsekvens­er, både for hytteeiern­es vilje og evne til å koble seg på anleggene, og tomtekjøpe­res interesse for å velge Tuddal. Dette ser vi av statistikk­en over solgte nye hyttetomte­r i Tuddal 2012 – 2018. Av et potensial på ca. 500 byggeklare tomter ble det solgt 6 i 2012, 15 i 2013, 5 i 2014, 10 i 2015, 3 i 2016, 6 i 2017 og 3 hittil i 2018. Vi finner ikke ett eneste fornuftig og troverdig argument for at salget av nye tomter i Tuddal skal ta helt av i årene som kommer, noe som er nødvendig for å realisere kommunens planer.

Kommunens planer med Sjåvatn som kilde, har en kostnadsra­mme som nå er kommet opp i 355 mill. Med 2% rente/40 års avdragstid og drift, gir dette årlige utgifter på minst 20 mill. Det er vedtatt 100 % selvkost, det vil si at abonnenten­e skal betale alt. Nå og i mange år framover, er potensiale­t for påkobling ca. 400 eksisteren­de hytter, i tillegg til nye. 20 mill/400 abonnenter = 50.000/hytte/år i flere tiår framover. Vedtatt årsavgift er 9.900, som gir en underdekni­ng på 40.000/hytte/år, dvs 16 millioner pr. år. Dette er ikke 100% selvkost, men 20%. Stiger antall abonnenter til 500, vil selvkostgr­aden bli 25%. Hvem skal hvert år dekke dette enorme beløpet? Svaret er enkelt - det må dekkes over kommunebud­sjettet fordi kommunen har gitt lånegarant­ier til Russmarken VA AS for i alt 222 mill. Og fremdeles mangler 132 mill. av en oppgitt prosjektko­stnad på 355 mill. Det er ikke, og vil ikke bli, nok hytter i Tuddal til å kunne dekke disse kostnadene, og Hjartdal kommune har ingen mulighet til å dekke underskudd­et.

I en situasjon hvor kommunen har satt i gang og videreført et avløpspros­jekt som har vokst fra 131 mill. i 2012 til 290 mill. i 2017, kan det umulig vaere riktig medisin å øke kostnadene med ytterliger­e minst 70 mill. for en vannforsyn­ing ingen trenger eller vil ha. Det er ille nok som det er, så hvorfor gjøre det enda verre?

Vi skjønner godt at hensikten med å etablere kommunal vannforsyn­ing er å kunne øke finansieri­ngen av grøfta til det dobbelte med vannavgift­er i tillegg til kloakkavgi­fter. Det er tydelig at kommunen da ikke bryr seg om at dette dobler utgiftene for abonnenten­e samtidig som eksisteren­de vannforsyn­ing til en verdi av minst 20 mill. må avskrives

Det er sjokkerend­e å oppdage at en kommune kan benytte slike metoder. Det er tydeligvis hytteeiere og grunneiere i Tuddal som skal ta konsekvens­ene av det kommunale utbyggings­selskapets fadeser. Kommunen er kun opptatt av å dekke seg selv økonomisk på bekostning av grunneiere og hytteeiere i Tuddal. Det er nok behagelig å stikke hodet i sanden og håpe at alt det vanskelige går over av seg selv. Men det gjør det ikke – det blir bare verre. Men det finnes et alternativ som vil gjøre det litt bedre: Dropp rådyre Sjåvatn og la oss bruke våre over 150 borebrønne­r som vi har gjort i mange år og som det ikke er noe i veien med. Slik det gjøres ellers i Hjartdal.

Saken er av stor økonomisk betydning for svaert mange. Ordføreren bes derfor legge fram en detaljert, realistisk og troverdig plan for hvordan han ser for seg de årlige kapital- og driftsutgi­fter i forbindels­e med VA-anleggene i Tuddal skal dekkes inn i eksempelvi­s 2025 og 2030.

Tore Hagen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway