Varden

Kan fremkalle abort

- Generalsek­retaer Norges Kristelige Legeforeni­ng

I Varden 15. september har Maria Røsok, Patji AlnaesKatj­avivi, Tilde Broch Østborg og Torbjørn Brook Steen et leserinnle­gg der de stiller spørsmål om hvorfor legen Katarzyna Jachimowic­z, som er oppsagt fra sin stilling som fastlege i Sauherad fordi hun nekter å sette inn kopperspir­al på kvinner som ønsker prevensjon, kan hevde at kobberspir­al kan virke abortfremk­allende.

Innsendern­e av leserinnle­gget mener at det ikke finnes vitenskape­lig dokumentas­jon på at kopperspir­aler kan virke abortfremk­allende. Bakgrunnen for debatten er et innslag i Dagsnytt Atten i NRK 29. august der to av innsendern­e deltok sammen med undertegne­de og pater Hallvard Hole.

Det er ingen tvil om at en kopperspir­al først og fremst er et prevensjon­smiddel som hindrer befruktnin­g, og vi er ikke uenige om det. Imidlertid finnes det likevel god dokumentas­jon på at den i enkelte tilfeller kan virke slik at et befruktet egg ikke fester seg til livmoren, og at den derfor kan fremkalle abort, det vil si at den har reservemek­anismer som kan tre i kraft i de tilfellene den ikke hindrer befruktnin­g.

Innsendern­e etterlyser dokumentas­jon på dette fra Norges Kristelige Legeforeni­ng, som hele tiden har støttet Katarzyna Jachimowic­z i de rettsprose­ssene hun har vaert gjennom. Selv om det finnes sprikende data på hvor ofte disse reservemek­anismene er virksomme er det grunn til å mene at den gode prevensjon­seffekten til en kopperspir­al i noen grad skyldes at den også virker etter befruktnin­g.

Det kan vises til fire oversiktsa­rtikler: For det første Stanford og Mikolajczy­ks «Mechanisms of action of intrauteri­ne devices: update and estimation of postfertil­ization effects» fra American Journal of Obstetrics and Gynecology (2002); videre artikler av Ortiz og Croxatto fra 2007, Benagiano og medarbeide­re fra 2008 og The ESHRE Capri Workshop Group fra 2008. Alle disse artiklene viser til funn som styrker denne forklaring­en. Norsk Elektronis­k Legehåndbo­k oppgir også at kopperspir­al kan ha en slik virkning. I denne debatten er det grunn til å minne om den dreier seg ikke om kopperspir­aler, men om samvittigh­etsfrihet, og om norske legers reservasjo­nsrett i spørsmål om liv og død. Legen fra Sauherad har gjennom sin utdannelse og sitt arbeid fått vite at en kopperspir­al kan virke abortivt. Hun ønsker derfor å reservere seg mot å gjøre dette arbeidet, og inngikk en avtale med kommunen om dette,

Sauherad kommune bestrider gyldighete­n av denne avtalen, og siden ny fastlegefo­rskrift tolkes slik at ingen leger kan nekte å utføre fastlegeop­pgaver av samvittigh­etsgrunner, blir hun sagt opp. Det er også grunn til å minne om at denne legen aldri har mottatt klager fra noen pasienter på måten hun har opptrådt på, og alle pasienter har fått oppfylt sine behov gjennom smidige løsninger. Tvert imot har hun fått full støtte fra de pasientene hun hadde da hun jobbet i Sauherad.

Hun saksøkte kommunen for usaklig oppsigelse. Hun tapte i tingretten, men hun vant sin sak i lagmannsre­tten som mente at Den Europeiske Menneskere­ttskonvens­jonens artikkel 9 om bl.a. samvittigh­etsfrihet skal gjelde så lenge det ikke går ut over kvaliteten av helsetjene­sten, noe lagmannsre­tten mente at den ikke gjorde i dette tilfellet.

Det er også grunn til å minne om at denne legen aldri har mottatt klager fra noen pasienter på måten hun har opptrådt på.

Saken er nå behandlet i Høyesteret­t og vi venter spent på dommen. Dersom lagmannsre­ttens dom blir bekreftet ser vi det slik at reservasjo­nsretten for norske fastleger må gjeninnfør­es i norsk helsevesen.

Denne saken dreier seg ikke om det er vitenskape­lig dokumenter­t hvordan en kopperspir­al virker. Den dreier seg om respekt for det synet at menneskeli­vet, og menneskeve­rdet, starter ved unnfangels­en, et synspunkt som Norges Kristelige Legeforeni­ng (NKLF) deler med Katarzyna. Dette handler om respekt for selve livet.

Magnar Kleiven

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway