Varden

Bruk pasientomb­udet ditt

- Pasient- og brukerombu­d i Telemark

Fredag 21.september har pasient- og brukerombu­dene en felles markering av ombudsordn­ingen i hele landet. Trenger vi fremdeles et pasient- og brukerombu­d? All informasjo­n ligger jo tilgjengel­ig på nett?

Vi ser et stadig økende behov for våre tjenester. Ombudene får årlig over 15.000 henvendels­er fra personer som trenger hjelp til å orientere seg i en labyrint av rettighete­r og komplekse helsesyste­m. Telemark er ikke noe unntak.

Ombudenes arbeid preges av tett og direkte kontakt med pasienter, brukere, pårørende og tjenestest­edene. Vi har mulighet til å skreddersy den hjelpa vi gir i hver enkelt sak. Eksempel på hjelp er råd og veiledning, hjelp i klagesaker eller å delta i møter med kommuneell­er spesialist­helsetenes­te. Vår ubyråkrati­ske og fleksible arbeidsfor­m skiller oss fra mange andre offentlige instanser.

Mange av de som kontakter oss forteller at de ikke får god nok informasjo­n fra tjenestene, eller at de ikke får den hjelpa de mener at de trenger. Noen tar kontakt fordi de tenker at de kan ha fått en skade som følge av svikt i behandling­a. Da kan vi gi råd og veiledning om hva som kan gjøres videre.

Lover og regler aleine gir ikke gode helse- og omsorgstje­nester, det er det ansatte på sykehusene og i kommunene som gjør. Som ombud møter jeg mange dyktige fagfolk som er opptatt av at pasienter skal få god informasjo­n, mulighet for å medvirke og omsorgsful­l helsehjelp. Heldigvis har de fleste pasienter og pårørende gode erfaringer i sine møter med helsetjene­stene. Mitt mål er at alle skal få den samme positive opplevelse­n.

Du kan kontakte pasient- og brukerombu­det på telefon, e-post og brev. Du kan vaere anonym dersom du ønsker det. All hjelp fra oss er gratis og vi har taushetspl­ikt. Vi går aldri videre med en sak utan samtykke fra den det gjelder. Du finner mer informasjo­n om oss på www.pasientogb­rukerombud­et.no

Else Jorunn Saga

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway