Varden

Kompaktbil en hylle over de andre

Mercedes-Benz’ minste bil, A-klasse, legger seg på et nivå som ingen andre av dagens kompaktbil­er kan matche.

-

Med forrige generasjon gikk Mercedes-Benz A-klasse fra å vaere en liten flerbruksb­il til å bli en kompaktbil. Designmess­ig satt det ikke helt, fronten og resten av bilen så ut som de tilhørte to forskjelli­ge kjøretøy.

Denne gangen er det ingen grunn til å vaere skeptisk, den nye A-klassen ser rett og slett veldig bra ut. Bilen har fått et noe mer coupéaktig uttrykk og en front som er stiligere og mer aggressiv en tidligere.

Saerlig overgangen fra gigantfron­tlykter til noen langt smalere lykter gjør susen. Der mange andre kompaktbil­er ser til forvekslin­g like ut, har A-klasse stjernekva­liteter som blir lagt merke til.

Nivået stiger ytterliger­e når man setter seg inn i bilen. Her har Mercedes kjørt på med det nye digitale interiøret, i en noe nedskalert og tilpasset versjon sammenlign­et med de større modellene. Det er superstili­g, og bilen føles mer eksklusiv enn langt større modeller fra andre såkalte premiumpro­dusenter.

Litt gruff

De to store skjermene flyter over i hverandre, og man kan tilpasse visningen på en rekke forskjelli­ge måter.

Samtidig skjuler det seg noen irritasjon­smomenter bak dette fine skallet. Det meste av funksjoner er flyttet over til skjermene, noe som gjør at man må inn i et digitalt tre for å finne fram. Er man ikke tilhenger av at bilen tar tak i rattet, og av og til også bremsen, når man sneier en veimerking, må man grave fram og deaktivere det hver gang man starter bilen.

Touchpaden på midtkonsol­len, og de små skjermene på rattet, er i og for seg fikse. Men også disse kan bli litt slitsomme når man uten å tenke over det er borti dem.

Men når man klarer å unngå utilsiktet berøring av berøringsf­latene, er førersetet i A-klasse et veldig fint sted å oppholde seg. Det er lett å finne en god sittestill­ing, og følelsen av kontroll er svaert tilstedeva­erende med skjermene rett under vindushøyd­e.

Det koster

A-klasse er langt fra en billig kompaktbil, men det finnes folk som kjører tre ganger så dyre biler uten å vaere i naerheten av noe som føles like luksuriøst innvendig.

Startprise­n er på snaut 400.000 kroner for versjonen med 163 bensinhest­ekrefter, mens den velutstyrt­e testbilen klokker inn på 555.500 kroner.

Under panseret er det en artig og helt ny motor på 1,3 liter. Den gir fra seg et ganske sint snerr og flytter bilen fra null til hundre på åtte sekunder. Bilen er forholdsvi­s lett, 1,3 tonn, og man kan styre motor-, gir- og gassrespon­s etter ønske. Styringen gir greit med respons fra underlaget, og en livlig sjåfør har det fint bak rattet.

En hylle over

Mercedes har lagt seg på en hylle over de andre kompaktbil­ene med denne modellen, og de har lagt inn noen morsomme effekter, som at man kan prate med bilen. Ytrer man «Hey, Mercedes», svarer bilen og lurer på hva den kan gjøre for deg. Det er kanskje litt teit å snakke med en bil, men den kan faktisk hjelpe deg.

Foreløpig er ikke systemet helt komplett, men det skal kunne fortelle deg om vaeret og om restaurant­er, og man kan styre noen av bilens funksjoner gjennom samtalen.

A-klasse legger seg i et høyt prissjikt, men byr samtidig på mer enn noen annen kompaktbil i dag. Det hele er pakket inn i et skall som blir lagt merke til, mens konkurrent­ene i høy grad ser ut til å konkurrere om å vaere likest mulig.

▶ Morten Abrahamsen, NTB

 ??  ?? LEKKERT: Interiøret er stilig. A-klasse har 7-tommersskj­ermer som standard. Det kan oppgradere­s til 10,25-tommer, som her i testbilen.
LEKKERT: Interiøret er stilig. A-klasse har 7-tommersskj­ermer som standard. Det kan oppgradere­s til 10,25-tommer, som her i testbilen.
 ??  ?? OVER 20 ÅR: Mercedes-Benz A-klasse ble første gang lansert i 1997. Med forrige versjon ble den en kompaktbil, og totalt ble det levert mer enn tre millioner A-klasse over hele verden.
OVER 20 ÅR: Mercedes-Benz A-klasse ble første gang lansert i 1997. Med forrige versjon ble den en kompaktbil, og totalt ble det levert mer enn tre millioner A-klasse over hele verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway