Varden

Besøker arkitekten­es hytter

- Vendy.berg.hegle@varden.no

Programled­er Charlotte Thiis-Evensen har besøkt arkitekten­es hytter rundt om kring i hele landet. Flere av dem ligger i Telemark.

I går var det premiere på en ny sesong av NRK-serien «Arkitekten­s hjem». Denne sesongen er det imidlertid ikke hjem, men hytter som er i søkelyset. Charlotte ThiisEvens­en, som opprinneli­g er fra Porsgrunn, er programled­er for serien. Hun har jobbet som journalist i NRK i over 15 år, og er også kunstner. I fjor hadde hun blant annet utstilling i Grenland Kunsthall.

– Innspillin­gen av denne sesongen var ganske annerledes enn de tidligere. Vi har vaert rundt omkring i hele landet fra sørspissen i Lindesnes via villmark i Røros til Nord-Norge. Det har vaert veldig gøy å se hvordan hyttekultu­ren er ulike steder i landet, sier hun.

Dette er den fjerde sesongen, og programled­eren syns det er gøy at serien ruller og går. I disse dager er hun i ferd med å spille inn sesong fem som kommer på TV neste år.

Finne roen

Nordmenn har et spesielt forhold til hytter, og arkitekten­e skiller seg ikke ut i så måte.

– Mange av dem har enkle hytter, ganske ujålete, egentlig. Det som går igjen er forholdet til naturen. Arkitekten­e har mange tips og tanker til hvordan hytta bør forholde seg til det som er utenfor, sier Thiis- Evensen.

Hunharselv­hyttepåSkå­tøy i Kragerø og vokste opp med hytte i Rauland i Vinje.

– Hytter er noe som ligger i den norske folkesjela. Jeg har selv vokst opp med hytte i Rauland, og det ligger mye minner i et sånt sted. Man flytterrun­dt,menhyttaer­det stedet man kan vende tilbake til, et sted hvor man finner roen.

Flere hytter i Telemark

De ulike episodene tar for seg ulike hyttetyper, som skjaergård­shytter, minihytter, villmarksh­ytter og vinterhytt­er. Flere av hyttene befinner seg i Telemark, kan Thiis-Evensen opplyse.

I den første episoden besøker hun arkitekt Einar Hagems hytte i Bamble, og kunstner Liv Heiers hytte i Portør.

En Portør-hytte tegnet av Marianne Borge dukker også opp i episode tre, og i episode fem besøker Thiis-Evensen Aslak Hanshuus i Tuddal. Han pusser opp den gamle kunsterbol­igen til Terje Bergstad.

▶ Vendy Berg Hegle

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SKJAERGÅRD­SHYTTE: Arkitekt Einar Hagem og programled­er Charlotte Thiis-Evensen på Hagems hytte i Bamble.
FOTO: PRIVAT SKJAERGÅRD­SHYTTE: Arkitekt Einar Hagem og programled­er Charlotte Thiis-Evensen på Hagems hytte i Bamble.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway