Varden

Hvis man er ute etter mest mulig byutviklin­g for pengene, synes valget å vaere enkelt.

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Det blir bra. Uansett om Skiens kommende gigantpros­jekt bygges her eller der. Spørsmålet er hvor bra det blir, og hvilke veivalg kommunen gjør når det skal bygges et nytt Ibsenbibli­otek. Som ikke bare er bibliotek, men som også skal romme et nytt service- og innbyggers­enter for kommunen, heri opptatt veiledning av Nav-tjenester, ny turistinfo­rmasjon, utstyrssen­tral og et «urbant kontor». Det hele har en kostnadsra­mme på 330 millioner kroner, og blir utvilsomt et meget omfattende prosjekt.

Det dreier seg

om to lokaliseri­ngsalterna­tiver: Kulturkvar­talet, som er i direkte tilknytnin­g til Ibsenhuset og vil fylle arealet der det nå er parkerings­plass og der den såkalte «brunosten» holder til. Det andre alternativ­et er Meierikvar­talet, som er hele kvartalet der det gamle meieriet lå – og nokså mye mer, det vil si fra Telemarksg­ata i sør til Skistredet i nord og fra Prinsesseg­ata i vest til Henrik Ibsens gate i øst.

Det er mye

som skal og må avgjøres, men for å komme videre, skal politikern­e nå diskutere lokaliseri­ng. Uten å lande dette, kommer vi ikke videre. Rådmann Ole Magnus Stensrud foreslår å gå videre med Kulturkvar­talet – til tross for at det fastslås at Meierikvar­talet er den beste lokaliseri­ngen dersom man skal ha størst positiv effekt for byutviklin­gen og best mulighet til å nå målet om 450.000 besøkende i året. Jeg oppfatter at rådmannens noe underlige anbefaling, naermest ene og alene, skyldes at Meierikvar­talet har en kostnad som er 40 millioner høyere enn Kulturkvar­talet. Og allerede her er det grunn til å stille noen spørsmål.

Merkostnad­en for Meierikvar­talet

er basert på at kommunen skal anskaffe og eie tomter den ikke eier i dag. Så vidt jeg forstår, kan dette prosjektet skrus sammen på en måte som gjør at dette ikke blir nødvendig, men hvis kommunen må kjøpe tomter, er det selvsagt at dette koster noen kroner. Problemet er bare at kommunen setter verdien på arealene de allerede eier, som er tenkt brukt i Kulturkvar­talet, til null. Selv om kommunen allerede eier tomten, er dette en pussig måte å regne på når det settes opp mot et konkurrere­nde prosjekt. Den såkalte «brunosten» er verdsatt til fem millioner kroner, mens parkerings­plassen ved siden av ikke engang er taksert. Disse arealene kunne vaert solgt eller utnyttet på annen måte. Dessuten vil det forsvinne et antall parkerings­plasser, som etter alt å dømme må opprettes et annet sted. Det siste er ikke gratis og koster fort 300.000 kroner per plass, og det er soleklart at Kulturkvar­talets tomt har en verdi. Tomteverdi­en og kostnadene for nye parkerings­plasser vil neppe tilsvare kostnaden ved tomtekjøp i Meierikvar­talet, men forskjelle­n på prosjekten­e vil åpenbart vaere mindre enn 40 millioner kroner. En annet og

betydelig forskjell på de to prosjekten­e er at Kulturkvar­talet er et helkommuna­lt initiativ, mens Meierikvar­talet kan vaere i samspill med private. Det siste kan gjøres på mange måter, men jeg vil tro at det vil vaere i de flestes interesse, også en kommune, å spre risikoen. Vi trenger ikke reise lenger enn til Moflata og Skien fritidspar­k for å finne et eksempel på et saerdeles godt tilbud som er helkommuna­lt og som har voldet Skien kommune betydelig, økonomisk hodebry. I 2017 måtte kommunen overføre 33,8 millioner kroner i rene tilskudd og overføring­er for å dekke opp tidligere års underskudd, vedlikehol­dsettersle­p og den ulykksalig­e saken med ødelagte takbjelker. Kafédrifte­n har alene vaert så skakk at den gikk med underskudd i femmillion­ersklassen. Et samarbeid med private er, i seg selv, ikke en garanti for at det går på skinner. Selvsagt ikke, men kommunen påtar seg betydelig risiko ved å løfte hele prosjektet alene. Aktørene bak Meierikvar­talet tilbyr dessuten kommunen å leie eller å gå sammen om prosjektet, hvis det skulle vaere ønskelig.

Det er et

mål at antall besøkende til biblioteke­t og tjenestene som lokalisere­s her, skal tredobles fra 150.000 i året til 450.000. Det er, mildt sagt, et spenstig mål. Her er kommunens administra­sjon helt klar på at Meierikvar­talet har størst mulighet for å nå denne målsetting­en, ganske enkelt fordi plassering­en er bedre.

Så vidt jeg

forstår, vil biblioteke­t bli på 7000 kvadratmet­er. Det er betydelig. Investoren­e bak Meierikvar­talet har signaliser­t at det er aktuelt å utvikle opp mot 15.000 kvadratmet­er totalt. En bieffekt av et kommunalt prosjekt kan dermed bli tusenvis av nye kvadratmet­er bolig, handel og kontorer der det trengs aller mest – altså i byens absolutte sentrum. Det er mulig at dette kunne vaert gjort uansett, men det er stor forskjell på å fylle et helt kvartal med ny aktivitet og en parkerings­plass ved Ibsenhuset. Hvis man er ute etter mest mulig byutviklin­g for pengene, synes valget å vaere enkelt. Det gir mening å utvikle byen innenfra og utover. Kulturkvar­talet er ikke på Myren, akkurat, men når det er tale om et så stort prosjekt som legger opp til så mange besøkende per år, er det et poeng at det er så sentralt som mulig.

Er Kulturkvar­talet et

dårlig prosjekt? På ingen måte. Blant annet fordi Ibsenhuset vil bli revitalise­rt og det kan utvilsomt bli et meget bra prosjekt. Men: Det er svaert mye som taler for at Meierikvar­talet er bedre. Helt enkelt. Slik leser jeg også kommunens egen utredning, men det er altså økonomien som er bremsen. Samtidig kan man spørre seg om 40 millioner kroner, hvis det er forskjelle­n, er mye når levetiden blir anslått til 60–70 år. Enkel kuleramme tilsier 600.000 kroner i året.

Politikern­e skal bruke

hele høsten på å diskutere saken. Jeg håper og ser for meg at dette blir en god, saklig og faktabaser­t debatt. Jeg frykter, om jeg skal vaere helt aerlig, at ideologi, historikk og koblinger kan lure i kulissene. Sigurd Namløs (Ap) var en drivende kraft i Skiens utvikling i sin ordførerpe­riode (1967-80). I hans tid ble det utviklet store boligområd­er (Gulset, Århus, Maela og Bølehøgda). Skienshall­en, Kverndalse­nteret, Lietorvet og EPA kom også i hans tid. Uten murer Namløs hadde byen sett annerledes ut, og Ibsenhuset er kanskje det fremste monumentet etter ham. Det var – og er fortsatt – et fantastisk kulturhus. Det vil ikke vaere noe overrasken­de om noen, for eksempel Ap, ville mene at det å bygge Kulturkvar­talet ville vaere å videreføre arven etter legendaris­ke Namløs. Lederen i Skien Ap, Roger Hegland, er styreleder i Ibsenhuset. Vil Ap og partnerne i den rødgrønne koalisjone­n ha med private investorer å gjøre? Hva Ap mener og lander på, er sannsynlig­vis avgjørende for hva det endelige utfallet blir. Det er innlysende.

Debatten om lokaliseri­ng

begynner for alvor nå. På tirsdag skal formannska­pet behandle saken for første gang, før det ruller videre mot bystyrebeh­andling før jul. Dette kan fort vaere en av de viktigste sakene for Skiens utvikling på flere tiår, og om kvartalet kommer her eller der er ikke helt uvesentlig. Derfor må vi tåle, invitere til og sørge for en skikkelig og grundig debatt. Den er det bare å se fram til!

God helg, Telemark!

For ordens og åpenhetens skyld: AS Varden leier kontorloka­ler i Skien av selskapet Klostergat­a 30 AS. Dette selskapet eies 50 prosent av Bratsberg Gruppen, som igjen står bak Meierikvar­talet (50 prosent), sammen med Grenland Invest AS.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway