Varden

Glemmer aldri drapet på Ronald Ramm

Jørn Lier Horst har aldri glemt det uoppklarte drapet på pensjonist­en Ronald Ramm i 1995. Han har flere teorier, men tror saken aldri blir oppklart.

- Tekst og foto: Eirik Haugen

Horst var nyutdannet politimann, hadde sin første dag på jobb ved Larvik politidist­rikt og ble sendt ut for å stå vakt på utsiden av åstedet. Saken gjorde sterkt inntrykk på ham og senere ble opplevelse­ne starten på karrieren som krimforfat­ter. Den første boka er bygd rundt opplevelse­ne han hadde og politimann­en William Wisting, som er hovedperso­nen i bøkene hans, ble født.

Håpetpåtip­s

Ronald Ramm ble funnet ille tilredt i hjemmet sitt, huset var endevendt og bar preg av at pensjonist­en hadde kjempet for livet sitt. Da Horst skrev boka «Nøkkelvitn­et» jobbet han fremdles som politimann og håpet at oppmerksom­heten utgivelsen fikk skulle føre til nye tips som kunne oppklare saken.

I «Nøkkelvitn­et» blir saken løst og gåten på hvem som drepte pensjonist­en blir besvart. Den virkelige saken er uoppklart, men den tidligere politimann­en har sine teorier om den saken også.

– Ramm-saken er en åpen sak, i motsetning til de fleste drapssaker i Norge. Jeg har tre ulike teorier om motiv og hvem som kan stå bak, men ingen er sterkere enn andre. I boka er drapet begått for å skjule en annen forbrytels­e og jeg tror nok det kan stemme med den virkelige saken også

23 år senere er det fremdeles ingen som vet hvem som drepte Ramm, og den tidligere politimann­en tror vi aldri får vite svaret på gåten.

– Det kom en del tips etter at boka kom ut og det førte til at saken ble tatt opp igjen, men jeg har forsonet meg med at løsningen i den saken kommer vi aldri til å få svar på sier Horst.

En vanlig politimann

Hovedperso­nen i bøkene til Horst, William Wisting, er ikke som andre politihelt­er. Han drikker seg ikke full på jobb, han løser ikke saker på egenhånd og han følger alltid regelboka. Da Horst skrev de første bøkene om etterforsk­eren fra Larvik, var det viktig for han at helten var så lik virkelighe­ten som mulig.

– De fleste i det litteraere politikorp­set har skavanker. Da jeg skapte Wisting var jeg veldig bevist på hvordan han skulle vaere og var allerede den gange lei av politmenn som gikk rundt i fylla mens de løste drapssaker helt alene, som våknet dagen etter og klødde seg i et tre dager skjegg og hadde Whiskey-flaska i skuffen.

– Jeg ville ha en politmann som var mer lik den jeg kjente fra min hverdag og det ble William Wisiting. Jeg liker Harry Hole godt jeg, men fyren hadde nok fått sparken i det virkelige politikorp­set.

– Men er Wisting lik politiette­rforsker Jørn Lier Horst?

– Han er nok mer lik meg enn jeg har innrømmet tidligere, men det handler om at han jo er både en dyktig etterforsk­er og et godt menneske. Da føles det som snikskryt å påstå at han ligner på meg. Når det gjelder tanker og refleksjon­er om politiets rolle i samfunnet, er vi nok ganske like.

Wisting blir TV-serie

Nå er en ny Wisting-krim, «Det innerste rommet», klar, samtidig som en ny barnebok i serien om «Detektivby­rå nr. 2» er på gang.

Neste år kommer også Wisting til TVskjermen. Ti episoder er på vei, og budsjettet er på 110 millioner kroner. Sven Nordin inntar rollen som politimann­en og Hollywood-skuespille­ren Carrie-Anne Moss er på plass i Larvik.

Moss, som er kjent fra rollen som Trinity i de populaere «Matrix»-filmene på 90- og starten av 2000-tallet, går inn i rollen som FBI-agenten Maggie Griffin og dette blir den dyreste norske TV-serien noensinne.

– Jeg har selvfølgel­ig vaert litt bekymret for at TV-serien blir helt forskjelli­g fra bøkene, men nå har jeg lest manuset til de fem første episodene og det var betryggend­e. Jeg føler meg komfortabe­l så langt, men det gjenstår jo å se det endelige resultatet da, sier Horst, som har bidratt som politifagl­ig ekspert under innspillin­gene.

Wisting lever videre

Varden møter Jørn Lier Horst på kontoret hans i Stavern, et ti kvadratmet­er stort kott som er lesset ned med bøker og avisklipp.

Midt i den gamle millitaerl­eiren, som nå huser politihøgs­kolens studenter, har han innredet et lite kontor. Her kan han følge studentene­s arbeid, samtidig som han klekker ut nye historier som finner veien til bokmanuset.

Horst er oppvokst i Bamble og i bøkene hans finner du stadig henvisnger til Telemark. Forfattere­n har ingen planer om å pensjonere Wisting på en stund og dermed er det sikkert at det kommer nye bøker med politihelt­en framover, også her kommer Telemark til å stå sentralt.

– I alle bøkene mine prøver jeg å ha en tråd til Telemark og det er gjerne en utflytta Bambling eller en annen skummel fyr som dukker opp, ler Horst, som røper at handlingen i den neste boka starter i Skien.

– Det kommer minst to bøker til. Den første begynner nok i Skien fengsel, sier Horst, som er forsiktig med å røpe noe mer fra handlingen eller hva slags sak Wisting skal løse.

– Du får vite mer høsten 2019 og siden det første ordet i boka ikke er skrevet, får jeg holde litt igjen, sier Jørn Lier Horst.

Nytt forlag

Tidligere i år ble det også kjent at Horst inngår samarbeid med en annen kjent telemarkin­g. Etter å ha forlatt Gyldendal startet han eget forlag, Capitana, og innledet med det et partnerska­p med Petter Stordalen.

– Det er spennende å se om vi har fått det til å fungere. I et forlag er det et apparat av salg og markedsfør­ingsfolk som skal sørge for at boka når ut til et stort publikum. Det tror jeg vi også har på plass, men det gjenstår å se da, sier Horst.

Du kan høre mer fra intervjuet med Jørn Lier Horst som podkast. Episoden er tilgjengel­ig der du henter podkastene dine.

Han er nok mer lik meg enn jeg har innrømmet tidligere, men det handler om at han jo er både en dyktig etterforsk­er og et godt menneske

Jørn Lier Horst om likheten mellom politiette­rforsker Jørn Lier Horst og romanfigur­en William Wisting

 ??  ??
 ??  ?? SKRIVER: Kriminalro­manforfatt­er Jørn Lier Horst er klar med ny bok på nytt forlag. Politihelt­en William Wisting blir også TV-serie.
SKRIVER: Kriminalro­manforfatt­er Jørn Lier Horst er klar med ny bok på nytt forlag. Politihelt­en William Wisting blir også TV-serie.
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ??
ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway