Varden

Har jobbet hardt for drømmehuse­t

Krystall, glitter og eleganse. Hjemme hos familien Matinrad på Ulefoss er alt planlagt ned til minste detalj.

- Fortsetter på neste side

Reza Matinrad (38) startet tre bedrifter etter å ha sittet i asylmottak i ni år. I høst kjøpte familien eget hus. Bli med inn i en verden av glitter og glamour.

På en liten topp på Ulefoss ligger et hvitt hus. Utsikten er upåklageli­g og man kan se kanalbåten­e fra verandaen. Høstfargen­e pryder den flotte naturen, men på innsiden av huset er det lyse farger og sølv som dominerer.

Reza (38) og Shila (35) Matinrad åpner døra til sitt nye hjem. Her bor de sammen med sønnen Surena (9). De er både stolte og glade for alt de har fått til på ett år.

Endte opp i Telemark

For kontrasten til livet for noen år siden er stor. Reza er politisk flyktning fra SørIran. Både han og kona Shila hadde ikke noe valg da de ble fraktet over landegrens­ene for ti år siden.

Turen tok flere uker.

– Hjemme i Sør- Iran drev jeg klesbutikk og fotostudio. Politiet var ofte på døra og det var umulig å bli i landet, forteller Reza.

Flukten endte på Dagsrud asylmottak i Lunde. Der ble de i ni år.

– I løpet av den tiden ble vår sønn Surena født. Det er tøft å bo på mottak i så mange år. Alt var usikkert og livet ble satt på vent.

Reza brukte tida på frivillig arbeid for å skaffe seg et nettverk i bygda. Han var også trener for sønnens fotballag.

Da familien fikk oppholdsti­llatelse i 2017, tok Reza tak i eget liv og startet tre bedrifter.

– Jeg tok over Veslekroa på campingen i Bø og jeg åpnet Mathuset på Ulefoss. Kort tid etterpå åpnet jeg Reza sportsbar, forteller han.

Han tar fram en flaske. På etiketten står det Reza pilsner – from Reza with love.

– Jeg har eget øl på puben, smiler han. – Det er populaert blant gjestene. Han forteller at flere butikker er interesser­t i å ta det inn i sortimente­t.

– Det har vaert interesse både her på Ulefoss, i Stavanger og i Oslo.

Drømmen om eget hus

Det er hektisk med tre virksomhet­er. Ofte blir det 15 timers lange arbeidsdag­er, men Reza klager ikke.

– Det var ikke noe valg for meg å få sosialstøn­ad eller å begynne i noe Nav-prosjekt for å komme ut i arbeidsliv­et. Jeg ville starte noe for meg selv, smiler han. I dag har han flere ansatte.

– Vi har bodd i en leilighet nede i sentrum av Ulefoss fram til nå. Drømmen har alltid vaert eget hus, men vi trodde ikke vi fikk mulighet til å realisere det så fort. Men, da vi så at dette huset lå ute for salg måtte vi jo prøve alle muligheter, forteller Reza ivrig.

Det endte opp med kjøp og i løpet av tre uker med oppussing flyttet de inn i august.

– Shila er sjefen i huset og hun har hatt full kontroll på interiøret. Hun er så flink, så jeg blander meg ikke, jeg bare betaler, ler Reza.

I stua står en hvit skinnsofa med store diamantkna­pper. Putene er i sølv og dus rosa. På det hvite glassborde­t er det sølvdekor.

– Jeg har alltid vaert glad i interiør. Jeg finner mye inspirasjo­n på nett og i magasiner, men jeg kopierer aldri. Jeg lager min egen stil, sier Shila og smiler.

Hun er utdannet psykolog i Iran, men på grunn av situasjone­n som flyktning er det svaert vanskelig å få ut eksamenspa­pirene og nødvendige dokumenter fra universite­tet der.

Det var ikke noe valg for meg å få sosialstøn­ad eller å begynne i noe Navprosjek­t for å komme ut i arbeidsliv­et. Jeg ville starte noe for meg selv.

Reza Matinrad

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? LANDLIG: Reza og familien trives godt på Ulefoss. Nå har de flyttet inn i sitt eget hus. Varden fikk bli med inn.
LANDLIG: Reza og familien trives godt på Ulefoss. Nå har de flyttet inn i sitt eget hus. Varden fikk bli med inn.
 ??  ?? DETALJER: Kubbelys med sølvpynt og lysestaker med strassperl­er pynter opp på vei inn til stua.
DETALJER: Kubbelys med sølvpynt og lysestaker med strassperl­er pynter opp på vei inn til stua.
 ??  ?? ELEGANT: Borte i et hjørne står en stor krokodille. Den er kjøpt i Porsgrunn.
ELEGANT: Borte i et hjørne står en stor krokodille. Den er kjøpt i Porsgrunn.
 ??  ?? MAJESTETIS­K: Stilfullt i gangen ved kjøkkenet.
MAJESTETIS­K: Stilfullt i gangen ved kjøkkenet.
 ??  ?? GLITTER: Sølv og glitter på stuebordet.
GLITTER: Sølv og glitter på stuebordet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway