Varden

Planen kan stå og falle på ordet «til»

Noen ganger er små ord veldig viktige. Hvis Vidar Tellefsen skal få til sin gigantiske utbygging på Langrønnin­gen, kan han vaere avhengig av at ordet «til» blir akseptert.

- ▶ Til ▶

Føringene for hva som kan etableres står i «Regional plan for samordnet areal og transport i Grenland» – ofte kalt ATP Grenland. Den sier at utenfor byene og de etablerte sentrene er det bare er lov med handel der «vareutvalg­et er biler, båter, landbruksm­askiner, trelast og større byggevarer». Etter at Tellefsen har skrevet om regulering­sbestemmel­sene, står det at det at «vareutvalg­et er til biler, båter, landbruksm­askiner, trelast og større byggevarer».

Den lille forskjelle­n kan bety vaere eller ikke vaere for naeringsom­rådet der Tellefsen allerede har skrevet kontakt med Biltema, Burger King, Circle K og verktøybut­ikken SG Handel, og regner med flere i samme kategori. Dette er butikker som ikke selge biler og båter, men utstyr til biler og båter, landbruksm­askiner og byggevarer.

– Vi har kun endret med ett ord, sier Vidar Tellefsen.

Vil vurdere å klage

Han tror ikke at det er realistisk å fylle det 250 mål store området med bare bilforhand­lere, båtforhand­lere, trelastbed­rifter, logistikk, lager og hagesentre, som er det ATP Grenland tillater.

I en uttalelse til Langrønnin­gen-planen skriver Fylkesmann­en at: «dette ikke er i tråd med ATP Grenland.» Og det er et ris bak speilet: «Hvis regulering­splanen blir vedtatt slik planforsla­get foreligger nå, vil vi vurdere å påklage vedtaket.»

Med andre ord: Fylkesmann­en kan prøve å stanse planen hvis det åpnes for Biltema og liknende butikker.

– De skriver at de vil «vurdere» å klage, så vi får se. Jeg håper Fylkesmann­en vil akseptere den lille endringen vår. Vi trenger et naeringsom­råde som har fremtidsre­ttede regulering­sbestemmel­ser som gir muligheter og ikke begrensnin­ger. På den måten kan vi tilrekke oss attraktive aktører som bidrar positivt og kan skape mange arbeidspla­sser som er svaert viktig for denne regionen. Dessuten kan det ikke vaere ønskelig at hyttefolk og E18-trafikk skal kjøre inn i Skien og Porsgrunn for å handle slike ting innenfor bybåndet, sier Tellefsen.

Ordfører støtter Tellefsen-plan

Regulering­splanen hans var til førstegang­sbehandlin­g i Bamble kommune før sommeren, og der sa politikern­e enstemmig ja

til Tellefsens formulerin­g om «vareutvalg biler, båter ...». Det til tross for at de samme politikern­e har vaert med å vedta retningsli­njene i ATP Grenland.

– Jeg er ikke overrasket over at Fylkesmann­ens kommentar. Vi ønsker å utfordre Fylkesmann­en på dette, sier Bambleordf­ører Halgeir Kjeldal (Ap).

– Er dere uenige i prinsippen­e bak ATP Grenland, eller har dere så lyst på aktivitet i VestBamble at dere velger å se bort fra retningsli­njene?

– Vi er ikke uenige, men jeg mener ATP Grenland må ha en form for dynamikk som gjør det mulig å utvikle områder utenfor bybåndet også. Vi får to knutepunkt­er ved nye E18 – nemlig Rugtvedt og Langrønnin­gen – og vi har ikke råd til ikke å utvikle dem, sier Kjeldal.

Kritiske høringsutt­alelser

Det har kommet en lang rekke høringsutt­alelser til regulering­splanen for Langrønnin­gen-området, både fra private og offentlige.

Flere er bekymret for at utbygging og steinknusi­ng skal føre til støy, støv og forurensin­g av Osmundsvan­n, som er del av det verna Lona-vassdraget. NVE advarer på det sterkeste mot å bygge naermere enn 100 meter fra vannet.

Grunneiere og viltnemnd er bekymret for elgen, og frykter at naeringsom­rådet vil gjøre at elgen ikke finner den kostbare viltkryssi­ngen som bygges over nye E18.

Regulering­splanen kommer trolig til annengangs behandling i Bamble kommune i oktober. Ordføreren tror Tellefsens plan blir vedtatt, så vil det vise seg om fylkesmann eller andre vil klage på vedtaket.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TELLEFSEN ?? HER: Her er Langrønnin­gen naeringsom­råde markert med gult. Perspektiv­et er nordover langs nye E18 i Bamble.
ILLUSTRASJ­ON: TELLEFSEN HER: Her er Langrønnin­gen naeringsom­råde markert med gult. Perspektiv­et er nordover langs nye E18 i Bamble.
 ??  ?? UTBYGGER: Vidar Tellefsen tror Langrønnin­gen kan bli større enn Brokelands­heia, men det er avhengig av handel med plasskreve­nde varer.
UTBYGGER: Vidar Tellefsen tror Langrønnin­gen kan bli større enn Brokelands­heia, men det er avhengig av handel med plasskreve­nde varer.
 ??  ?? JA-MANN: Ordfører Hallgeir Kjeldal er positiv til Tellefsens planer og mener en liten omskriving av regelen i ATP Grenland er ok.
JA-MANN: Ordfører Hallgeir Kjeldal er positiv til Tellefsens planer og mener en liten omskriving av regelen i ATP Grenland er ok.
 ??  ?? STORT: Langrønnin­gen naeringsom­råde planlegges i venstre kant av bildet, i tilknytnin­g til døgnhvilep­lass for tungtrafik­k på nye E18. Planen er at det skal bli 300 mål stort, og åsen skal snkes med mange meter.
STORT: Langrønnin­gen naeringsom­råde planlegges i venstre kant av bildet, i tilknytnin­g til døgnhvilep­lass for tungtrafik­k på nye E18. Planen er at det skal bli 300 mål stort, og åsen skal snkes med mange meter.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway