Varden

Setter opp renten

DNB var først ute med å øke renten på boliglån etter at Norges Bank hevet styringsre­nten med 0,25 prosentpoe­ng. Like etter fulgte SpareBank 1 Østlandet etter.

- ▶ ▶

– Etter en lang periode med historisk lave boliglånsr­enter er det ikke overrasken­de at rentene nå er på vei opp, sier konsernsje­f for personmark­edet i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, i en pressemeld­ing.

Hun understrek­er at renteøknin­gen fra Norges Bank ikke kom overrasken­de.

– Derfor tror vi de fleste låntakerne er forberedt på dette, sier hun.

Endringen for eksisteren­de DNB-kunder vil tre i kraft fra 4. november etter at Norges Bank torsdag hevet styringsre­nten fra 0,5 til 0,75 prosent.

Det var første gang på over sju år at sentralban­ken satte opp renten.

Klatreetap­per

Fredag ettermidda­g varslet også SpareBank 1 Østlandet at banken øker rentene på innskudd og lån med i hovedsak 0,25 prosentpoe­ng. Boliglån for unge økes med i hovedsak 0,2 prosentpoe­ng, ifølge personmark­edsdirektø­r Kari Gisnås.

– Etter sju år med fallende og svaert lave renter starter nå klatreetap­pene. De vil komme pent og forsiktig, sier hun i en pressemeld­ing, og oppfordrer folk til å øke sparingen.

For nye lån gjelder de nye prisene fra onsdag 26. september. For innskudd og for eksisteren­de lån gjelder de nye prisene fra 11. oktober for bedriftsma­rkedskunde­r og fra 8. november for boliglåns- og personmark­edskunder.

Dyrere å låne inn penger

Spiten i DNB sier det er mange faktorer som påvirker rentene kundene betaler på boliglånet.

– Det har lenge vaert forventet at Norges Bank ville øke styringsre­nten på rentemøtet 20. september, blant annet på bakgrunn av de signaler sentralban­ken selv har gitt. Dette har gitt seg utslag i økte pengemarke­dsrenter over noe tid, sier hun.

Ny beste veiledende rente hos DNB blir nå 2,30 prosent til førstegang­s boligkjøpe­re og kunder med såkalt grønt boliglån.

Utsikter til bedre vekst i norsk økonomi, lavere arbeidsled­ighet og inflasjon naer målet er viktige årsaker til at Norges Bank nå er i gang med sine lenge varslede renteøknin­ger.

Alt tyder på at styringsre­nten skal videre oppover, og innen tre år kan boliglånsr­enten vaere på rundt 4 prosent, ifølge prognosene i Norges Banks pengepolit­iske rapport.

Ber kunder bytte bank

Det er normalt at bankene setter opp sine utlånsrent­er i kjølvannet av rentehevin­g fra sentralban­ken. Forbrukerr­ådet mener likevel at folk som allerede betaler 3 prosent rente eller mer på boliglånet sitt, ikke bør godta høyere rente.

 ??  ?? DYRERE LÅN: Dagen etter at Norges Bank hevet styringsre­nta, varslet DNB høyere rente på sine boliglån.
DYRERE LÅN: Dagen etter at Norges Bank hevet styringsre­nta, varslet DNB høyere rente på sine boliglån.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway