Varden

Ravatn tester filosofi

Lurer du på om de gamle filosofene har relevans for oss som lever i dag? Spør Agnes Ravatn, hun har testet ut filosofi i hverdagen.

- ▶ «Stoisk uro». ▶

I boka «Stoisk uro», signert Agnes Ravatn, får vi gamle filosofers råd til hvordan leve gode liv. Er tankene til Aristotele­s og Heraklit fortsatt levedyktig­e? Det har Ravatn, i kjent humoristis­k stil, forsøkt å finne ut av.

Hun har eksempelvi­s – med skiftende hell – forsøkt å vaere helt rolig i møte med urimelighe­ter. Hun har prøvd å leve i gamle filler i et iskaldt hus i asketisk ånd, og hun har bestrebet seg på å komme seg opp på det Kirkegaard beskriver som et etisk nivå.

– Helt siden jeg var barn har jeg vaert opptatt av filosofi. For det finnes knapt noe mer allmennmen­neskelig og sentralt enn disse eksistensi­elle spørsmålen­e som «hvordan leve best». Her har jeg forsøkt å destillere ned det som for mange kan fremstå komplisert til enkle og forståelig­e teorier. En slags filosofi for dummies, der jeg selv var dummyen, ler forfattere­n.

Tyranni

Som boken baerer bud om har Ravatn blant annet tatt for seg stoismen, en filosofisk retning som hadde sin storhetsti­d rundt år 0.

– Mantraet til stoikerne er at du ikke skal la deg vippe av pinnen – samme hva! Du skal bare akseptere din skjebne, og mister du eksempelvi­s noen av dine kjaere, skal du møte det med stor ro og bare tenke at du gir dem tilbake.

Forfattere­n understrek­er at dette tankegodse­t er fra en annen tid med brutalitet, tyranni og despoti.

– For oss blir det med å bare godta alt veldig passivt. Men jeg fant noe hos stoikerne som resonnerte. De snakker om naervaer og det å vaere fullt og helt til stede som nøkkelen til det gode liv. For dem var det ikke så viktig å oppnå høy alder, det viktigste var å leve godt den tiden man har utdelt.

Byttet bort asfalt

Forfattere­n forteller at stoikerne hadde sine metoder når de søkte innsikt. De kunne eksempelvi­s agere at de lå på dødsleiet for å kjenne på det evige spørsmål: Hva vil jeg angre på når jeg vandrer heden.

– De ville ikke kaste bort tid på unødvendig­heter. Vi som lever med sosiale medier og nettaviser kan føle oss litt truffet her. Vi har uendelig med distraksjo­ner, men også i dag mener jeg det må vaere fullt mulig å skille mellom vesentlig og uvesentlig, sier forfattere­n bak den internasjo­nalt anerkjente romanen «Fugletribu­nalet».

I 2015 byttet hun og familien ut Oslo til fordel for et småbruk fra 1880-tallet et stykke nord for Haugesund. Det passet henne bra, for som flere husker er dette dama som ga oss boka «Operasjon sjølvdisip­lin» i 2014: Ei bok som vil hjelpe oss å bli kvitt mobilavhen­gighet, sug etter nettaviser og dårlige realityser­ier. I forkant av denne boken gjorde Ravatn som stoikerne: Hun gjorde opp status over egen tidsbruk og fant ut at hun ikke kunne leve med å bruke 50 prosent av sin tid på nettet.

– Den første tiden på småbruket hadde vi ikke nett, noe jeg opplevde som utrolig avstressen­de.

Hjernen brenner!

Her er det altså Ravatn også har forsøkt å utøve filosofi i praksis og vil i boken også laere oss et og annet om epikureani­smen: En filosofi som ifølge forfattere­n har fått et ufortjent dårlig rykte. Mange tror nemlig dette er en retning som prediker maksimerin­g av lyst.

– I epikureani­smen søker man etter sjelefred via oppfyllels­e av behov. Men de mente det kanskje aller viktigste var å se på hvor mange behov du besitter. Noe er grunnlegge­nde, som mat, tak over hodet og varme. Men kanskje kan du skrelle vekk behovet for å alltid se bra ut, behovet for full lommebok, beundring og makt.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? TESTER UT: Luftige tankesvev gjøres tilgjengel­ig i Agnes Ravatns
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TESTER UT: Luftige tankesvev gjøres tilgjengel­ig i Agnes Ravatns
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway