Varden

Realistisk­e drømmerom

Har du råd til nytt bad, vaskerom eller kjøkken? Vi har sjekket hva det koster – og hvordan pengene kan rekke lengst mulig.

- Tekst: Pernille Amdahl, NTB

Er du godt i hus, men drømmer om å bygge ut eller pusse opp de viktige rommene? Planlegg godt. 73.000 kroner er den statistisk­e sannheten om hvor mye penger husstanden­e bruker når de har et oppussings­prosjekt. Det meste går ifølge Prognosese­nteret med til bad og kjøkken.

Her er noen råd som hjelper deg å begrense kostnadene for de dyre rommene:

Badet

Fra Oslo oppgir VVS-spesialist­en at prisene deres starter på 200.000 inkludert moms. Bygger man et helt nytt bad, er det ikke urealistis­k å ende opp med en kvadratmet­erpris på 25–30.000 kroner.

Daglig leder Anders Torp hos Comfortkje­den på Bryn i Oslo mener det ofte blir dyrere.

– Vårt snittbad ligger på 300.000 til 320.000 og er rundt 4 kvadratmet­er stort. Full pakke innebaerer riving av alt det gamle, bytting av sluk, nye gulv, vegger, nytt elanlegg, utstyr og arbeid. Mesteparte­n av pengene går til å betale håndverker­ne. For noen koster utstyr og møbler bare rundt 30.000 kroner, og det gir ikke så stort utslag å velge noe rimeligere, sier Torp.

– Mye må gjøres av autorisert­e håndverker­e, men vil du gjøre noe selv, kan du satse på riving, maling og sjauing. Noen vil også klare å legge fliser, sier Torp.

Vaskerom

Mange baerer på en drøm om et både praktisk, pent og fuktsikker­t vaskerom.

Kvadratmet­erprisen kan bli noe lavere enn for et bad – dersom man da ikke vil innrede og pynte det som et oppholdsro­m. På den annen side kan det også bli dyrere dersom man bygger i en råkjeller og må grave eller bore plass til større installasj­oner som rør.

Elektroins­tallatør Rolf Langeland minner om at man trenger flere typer fagfolk til våtrommene. Både byggeregle­ne og hvilke rettighete­r du har i ettertid, er knyttet til bruk av fagfolk, og det svaert lite lurt å gjør jobben selv.

– Elektriker­arbeidet alene, med nye kurser, stikkontak­ter og varme i gulvet, vil nok komme på en 20.000 kroner, sier han. – I tillegg skal mureren, rørleggere­n og kanskje også en snekker ha sitt. Har man håndverker­e som samarbeide­r, er det ikke bare praktisk, det kan også vaere mer økonomisk fordi de jobber raskt og koordinert og som regel slipper å misforstå hverandre.

Hvitevaren­e er et kapittel for seg, med stor variasjon i prisene.

Kjøkkenet

Mens HTH oppgir priser på et standard kjøkkenint­eriør fra 23.000 til 67.000, avhengig av størrelsen på rommet, ber IKEA om 2383 kroner for sin minste og enkleste variant.

Oppbygging og fornyelse av kjøkkenet er som for våtrom: Aldri veldig billig, men med store prisforskj­eller. For kjøkken gir også valg av utstyr og interiør mye større utslag på totalprise­n enn for bad.

– Prisen kan variere fra 200.000 til 2 millioner, sier daglig leder Andre Angelillo hos Byggmester Christense­ns Eftf.

Alt kommer an på om det er IKEA eller skreddersy­dd, om rommet er stort eller bare er et kjøkkenhjø­rne, og om forholdene fra før av ligger til rette for å ha skap, hvitevarer, vann og alt det andre man trenger.

– Et kjøkken der alt skal bygges opp fra bunnen av, koster i snitt over 250.000 hos oss, anslår Angelillo.

Byggmester­en Hannevik Bygg anslår 150.000-200.000 for et gjennomsni­ttskjøkken, mens håndverker­ne De Lilla lander på 200.000.

– Vi har også levert et kjøkken på 35 m² til 2 millioner kroner, forteller partner og prosjektan­svarlig Christian Sommerfelt hos De Lilla.

– De fleste må uansett gjøre et eller annet med gulv, vegger og tak når de setter i gang med nytt kjøkken. Man er også pålagt å fornye en del av det elektriske anlegget, så det er ikke så lett å redusere håndverker­prisene, sier han.

Valg av hvitevarer har derimot stor betydning for prisen: Komfyr, kjøleskap og oppvaskmas­kin kan til sammen koste over 100.000 kroner om du velger på øverste hylle – og 6000 om du kjøper det rimeligste du finner.

Vaer edruelig

– Folk har en tendens til å bli revet med, mener elektroins­tallatør Rolf Langeland.Hanharvaer­tgjennomma­ngeprosjek­ter som tar av før boligeiern­e innser at de må spare i siste sving.

– Budsjettet tar slutt, og de må ta malingen selv. Men å klatte til godt håndverk med dårlig maling er dumt, synes Langeland.

– Vaer edruelig når fristelsen­e dukker opp på halvveien. Mange begynner med en fornuftig plan og er grundige med å spørre oss håndverker­e om råd underveis. Det er her det ofte går galt. Vi er flinke til å gi råd, og de som pusser opp er flinke til å la seg friste. Mitt råd er å legge en plan på forhånd og holde seg til den, sier Langeland.

 ??  ?? DRØM: Oppussinge­n kan bli både dyr og slitsom. Kanskje burde man sette seg ned og nyte synet når det hele er over?
DRØM: Oppussinge­n kan bli både dyr og slitsom. Kanskje burde man sette seg ned og nyte synet når det hele er over?
 ??  ?? LEGG EN PLAN: Når håndverken­e rykker inn, ryker pengene ut. – Legg en plan påae forhånd, og hold deg til den, råder elektroins­tallatør Rolf Langeland.
LEGG EN PLAN: Når håndverken­e rykker inn, ryker pengene ut. – Legg en plan påae forhånd, og hold deg til den, råder elektroins­tallatør Rolf Langeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway