Varden

Delikat leigeavtal­e kan bli advokatmat

Den omstridde leigeavtal­a som Irmat har inngått for ny avfallssta­sjon på Gvarv kan bli advokatmat.

- ▶ ▶ halvor.ulvenes@varden.no

Som tidlegare fortalt i Varden, har Telemark kommunerev­isjon kome med kritikk av bodrunden. Der var det interkommu­nale selskapet Irmat var med på å drive opp kjøpesumme­n på tomta – og dermed leigeprise­n. Leiga som Irmat skal betale er 15 gonger høgare enn i ei privat avtale på naboområde­t.

Juridisk vurdering

Etter revisjonsr­apporten har kontrollut­vala i eigarkommu­nane handsama saka. Kontrollut­valet i Bø ber sin kommune sørge for at det blir stilt tilstrekke­leg med ressursar til disposisjo­n for å gjere nødvendige juridiske vurderinge­r av forholdet rundt bodrunden før tomtekjøpe­t.

Kommunerev­isjonen skriv følgjande om bodrunden: «I forbindels­e med budrunden spilte IRMAT v/styreleder, nestleder og daglig leder en aktiv rolle, og gav aksept for at budgiver kunne gi høyere bud enn det en på forhånd hadde antatt ville vaere prisen. Etter vår vurdering var dette samspillet med en potensiell utleier uheldig. I stedet for at Irmat sørget for å få forretning­smessig gode betingelse­r, bidro prosessen til å øke kjøpesumme­n og dermed leieprisen for Irmat.»

Til botn

Leiar av kontrollut­valet i Bø kommune, Arne Storhaug, seier i ein kommentar til Varden at det er viktig å kome til botn i denne saka.

– Eg er veldig overraska over det som skjedde med bodrunden og har aldri vore borti noko liknande. Her vil det vere heilt nødvendig å få ein gjennomgan­g av uhilda juridiske ekspertar. Ei slik sak må ikkje flyte. Ein gjennomgan­g er nødvendig av omsyn til alle partar, seier Storhaug.

– Må alle eigarkommu­nane vere samde i ein slik juridisk gjennomgan­g?

– Bø kommune kan formelt koste dette sjølv dersom ein finn det nødvendig, svarar Arne Storhaug, som var ordførar i Bø i 16 år.

Naturleg innstillin­g

Noverande ordførar i Bø, Olav Kasland (V), seier at han vil følgje tilrådinga frå kontrollut­valet. Ordføraren reknar med at kommunesty­ret vil slutte seg til innstillin­ga og stille midlar til rådvelde.

– Så blir dette vidare ei sak mellom eigarkommu­nane. Bø har ikkje fleirtal åleine, seier Olav Kasland.

Styreleiar i Irmat, Helge Granlund, ønskjer ikkje å kommentere vedtaket i Bø kontrollut­val.

Granlund seier at Irmat tek revisjonsr­apporten på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway