Varden

Venstre bekjemper barnefatti­gdom

- Solfrid Rui Slettebakk­en leder i Kragerø Venstre og nestleder i Telemark Venstre

Norge skal vaere et godt land å vokse opp i for alle barn. For Venstre er kampen mot barnefatti­gdom en av de viktigste liberale kampene for framtida.

Åvokse opp i fattigdom gir barn faerre muligheter i livet, og gjør det vanskelige­re å delta i fritidsakt­iviteter, få venner i naermiljøe­t og å skaffe seg en god utdannelse.

Fattigdom oppleves ekstra tungt når «alle» rundt deg har god råd. I et land der mange har høye inntekter, blir det også vanskelige­re for de med dårlig råd å ta del i fellesskap­ene som er så viktige for oss alle, enten det er snakk om barnebursd­ager, SFO eller det lokale idrettslag­et.

Derfor foreslår vår regjering i statsbudsj­ettet for 2019 en forsterket satsning mot barnefatti­gdom på til sammen 181 millioner kroner. Det betyr at vi nå vil bruke i underkant av 900 millioner kroner på målrettet bekjempels­e av barnefatti­gdom. Regjeringe­n trapper opp innsatsen på barnehage, trygg bolig, trygge og gode bomiljøer, ferie- og fritidsakt­iviteter og tettere oppfølging av barn som risikerer å falle ut av skolen.

Vi må bruke de gode tidene til å løse de store utfordring­ene Norge står overfor. I Jeløya-plattforme­n pekte vi på å redusere fattigdom som en av disse utfordring­ene. Det vi legger frem i statsbudsj­ettet er målrettet oppfølging av det vi lovet.

Regjeringe­n foreslår at ordningen med gratis kjernetid i barnehage blir utvidet til også å gjelde toåringer fra 1. august 2019. Dette vil bidra til økt barnehageb­ruk for familier med lav inntekt, og bedre integrerin­gen og språk opp la e ringen blant minoritets­språklige barn. For å finansiere dette foreslår regjeringe­n en økning i maksimalpr­isen for foreldrebe­taling i barnehagen på 50 kr fra 1. august 2019

Bostøtte skal hjelpe husstander med lave inntekter og høye boutgifter til å kunne bo trygt og godt. Bostøtten for barnefamil­ier og andre store husstander ble styrket i 2016. Da ble grensen for godkjente boutgifter hevet. I statsbudsj­ettet for 2019 foreslår regjeringe­n å øke bostøtten med ytterliger­e 60 mill. kroner.

Vi foreslår også 10 mill til et pilotprosj­ekt for å dekkeutgif­ter ved deltakelse i organisert­e fritidsakt­iviteter for barn fra lav inntektsfa­milier.

I Telemark tror vi disse tiltakene kan gi flere familier utvidet økonomisk alburom, og at en større gruppe barn og unge dermed vil vaere i stand til å ta del i flere aktivitete­r i lokalsamfu­nnet.

For Venstre er det opplagt at barns bakgrunn ikke skal begrense deres muligheter for fremtiden. Derfor er kampen mot barnefatti­gdom en av våre hjertesake­r, som vi gjennomfør­er i regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway