Varden

KU som ikke holder vann

- Carl Lenning Stathelle, siv.ing. marin teknikk, fagfelt statisk og dynamisk analyse av konstruksj­oner

Ved gjennomgan­g av konsekvens­utredninge­n (KU) og miljørisik­ovurdering­en, er det først og fremst evighetspe­rspektivet ved dette enorme giftdeponi­et som bør stå i fokus.

Vi må huske at det konseptet som NOAH har valgt i praksis er umulig å tilbakesti­lle. Det betyr at sikkerhete­n etter at deponiet er fullt (20-30 år etter oppstart) er avgjørende viktig. Det er derfor en må vurdere risiko og sårbarhet i et tidsperspe­ktiv på 1.000 år. I et slikt perspektiv er risiko for konsekvens av jordskjelv viktig, selv i Norge.

Her vil jeg sitere geologen Bjørn Tore Larsen som skrev om jordskjelv­risiko i Oslofeltet i tidsskrift­et GEO nr. 5 2018 under tittelen «Minner om Oslo»: «Jeg tror spenningen­e i jordskorpe­n er knyttet til den tykke iskappen som lå over landet. Isens nedtrykkin­g av skorpen og den påfølgende smeltingen har framtvunge­t avlastning­er som kan gi seg utslag i jordskjelv langs gamle permiske forkastnin­ger, der vi vet det er store kontraster i styrke.

Tenk at du har en elastisk kjepp, og at den tåler en viss bøyning. Etterhvert som du bruker mer krefter, ja så brekker den. Tar du så en annen lignende kjepp, og kutter et lite hakk i den, da lager du en svakhetsso­ne. Gjenta eksperimen­tet. Da ryker kjeppen der du laget hakket, og ved bruk av mindre krefter enn første gang. I den virkelige verden vil hakket vaere de gamle permiske riftstrukt­urene, mens kreftene vil vaere vekten av isen og de spenningen­e som oppstår når isen smelter.»

Det er spesielt to utrednings­tema som er feilaktig gjennomfør­t og ett vesentlig utrednings­tema som mangler i konsekvens­utredninge­n:

1. Kapittel 4 i miljørisik­ovurdering­en; «Geologi og geologisk barriere.» Spesielt kapittel 4.6 «Effekt av seismisk aktivitet» og Vedlegg B «Jordskjelv­analyse for Dalen/Kjørholt gruver i Brevik».

Dalen gruver er gjennomkår­et av et større antall svakhetsso­ner (såkalte «forkastnin­ger» som er skader i jordskorpa fra gamle jordskjelv). Det er i slike 30-50 m brede forkastnin­ger hvor berget er sprukket og svekket at det vil vaere størst risiko for at berget raser ned i gruvegange­ne ved et jordskjelv. I Finite Element-modellen for jordskjelv­analysen er ingen slike forkastnin­ger med svekket bergmateri­ale modellert.

2. Kapittel 8 i miljørisik­ovurdering­en ;« Transport av forurensni­ng og utslipp til sjø.» og Vedlegg F «Deponering­a v farligavfa­ll i Dalen Gruve: Hydrologis­k 3 D modellerin­ga v vanngjenno­mstrømning og forurensni­ngs transport .» He rer det to forhold å sette fingeren på:

Det første er at gjennom strømnings­beregninge­ne r basert på målt vanninnstr­ømning f raden overliggen­de Eidangerha­lvøya. Dette blir for tilfeldig og avhengig av nedbørsbil­det forut for målingene. Det er avgjørende om målingene er gjort etter en tørr sommer eller etter en våt høst. Grunnvanne­t i områdene over gruva er borte fordi fjellet er utett etter mange års sprengning og gruvedrift. Det betyr at all nedbør i dette området i prinsippet strømmer gjennom gruva. (Det betyr også at all eventuell gasslekkas­je fra avfallet vil finne veien opp til befolkning­en som bor over deponiet).

Det andre forholdet følger av feilen i jordskjelv­beregninge­n. Dersom Dalenforka­stningen raser inn i gruva, kan noe av vannføring­en fra Telemarksv­assdraget som i praksis har sitt utløp i Breviksstr­ømmen finne en vei gjennom gruva via Dalenforka­stningen og vaske farlig avfall ut i fjordene. Ingen av disse to forholdene er vurdert i dette utrednings­punktet.

3. Kapittiel 8 i konsekvens­utredninge­n; «ROSanalyse­r for anleggs- og driftsfase­n.» Det mangler helt en risiko og sårbarhets­analyse (ROS) for den viktigste delen av deponiets levetid. Nemlig de minst 1.000 årene gruva skal stå vannfylt og full av giftig avfall til kote 0. Som det framgår av teksten over, kan en ikke regne med at Dalen gruve holder vann i 1.000 år.

Dette medfører at den anslåtte miljørisik­oen i konsekvens­utredninge­n ikke er til å stole på.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? TESTDEPONI: Flytende «slurry» i et testdeponi hos Norcem.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN TESTDEPONI: Flytende «slurry» i et testdeponi hos Norcem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway