Varden

Nulltolera­nse mot vold og overgrep

- (H) leder av Stortinget­s familie- og kulturkomi­té

Ti prosent av alle barn har blitt utsatt for en eller annen form for vold eller overgrep. Det betyr at det i gjennomsni­tt skjer to elever i hver skoleklass­e.

Høyres klare målsetting er at ingen barn skal oppleve vold og overgrep. Barn er sårbare, og for ofte avdekkes vold og overgrep altfor sent. Vårt ansvar er å beskytte barna. Vi må fortsette og mane til tidlig innsats i barnehage og skole, og Regjeringe­n bidrar ved å styrke opptrappin­gsplanen mot vold og overgrep med 67 millioner kroner neste år. Dette er i tillegg til de 825 millionene som videreføre­s fra 2018.

Opptrappin­gsplanen inneholder mange tiltak. Den inneholder blant annet støtteverk­tøy for barnehagea­nsatte som gjør dem i stand til å oppdage voldsutsat­te barn raskere. Her er det også viktig å styrke dialogen med foreldrene. Mange synes det er krevende å snakke om vold og overgrep, og ofte har både barn og voksne spørsmål de ansatte ikke vet svaret på.

Det er satt av en egen pott for det foreldrest­øttende arbeidet som er saerlig rettet mot minoritete­r. Tall fra en undersøkel­se NRK har gjort i år viser at innvandrer­familier er overrepres­entert i overgrepss­aker der barn og deres aller naermeste er involvert. Det er urovekkend­e.

Voldsforsk­er Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøys­kolen mener statistikk­en kan forklares med kulturelle og juridiske forskjelle­r. Personer som kommer fra svake statsdanne­lser med autoritaer­e diktatur, hvor makten ligger i slekten og familien har annen kultur med hensyn til barneoppdr­agelse. Det er derfor helt nødvendig å starte det forebyggen­de arbeidet på helsestasj­onene.

Siden 2013 har vi bevilget en milliard kroner på helsestasj­onsog skolehelse­tjenesten. Det er ingen tvil om at de ansatte i disse tjenestene spiller en viktig rolle når det gjelder å forebygge og avdekke vold i naere relasjoner.

De som møter barn gjennom barnehage, skole og skolefriti­dsordning trenger kort sagt mer kunnskap om vold og overgrep. Mange barn blir fanget opp og hjulpet, men dessverre ikke alle. Disse opplever i tillegg til overgrepet, også å bli sviktet av andre voksne rundt dem.

Kunnskaper og ferdighete­r til å håndtere vold og seksuelle overgrep er nå endelig blitt en del av rammeplane­n for ulike laererutda­nninger, og inngår også i helse- og sosialfagu­tdanningen­e.

Nulltolera­nse er alltid målet, og når overgrep skjer må vi alltid sørge for at barnet blir tatt godt vare på. Barns trygghet, omsorg og sikkerhet må alltid settes først.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway