Varden

Ap sørget for utflagging­en

- Under krigen. Skien

Telemarks store Arbeiderpa­rti-klakør, Arild Haugen, hevder i fylkesavis­ene forleden at bare hans parti kommer til makten vil man få stanset avmønstrin­g av det vesle som er igjen av norske sjøfolk, i fergeselsk­apet Color Line.

Som så ofte før røper Haugen påfallende kunnskapsl­øshet om temaer når han setter seg ved tastaturet. Den store utskifting­en av norske sjøfolk begynte under Arbeiderpa­rtiets regime, skjøt fart i 60-, 70- og 80-årene, til det omtrent ikke var en eneste nordmann tilbake, spesielt i utenriksfa­rt - ryggraden i vår skipsfarts­naering.

Arbeiderpa­rtiet har alltid stått på saerdeles god fot med rederinaer­ingen, mens folk på dørken savnet samme oppmerksom­het. Da utskifting­en av norske sjøfolk til fordel for billig, utenlandsk arbeidskra­ft var på sitt verste, hørtes et gledesutbr­udd fra redernaeri­ngen: «Dette hadde vi aldri fått til under Høyre, fordi et slikt krav ville skapt politisk rabalder uten like. Når det foretas med Arbeiderpa­rtiets bifall, vår beste samarbeids­partner, høres det ut som sosial nødvendigh­et», lød det fornøyd.

Men Arbeiderpa­rtiets største skamplett overfor norske sjøfolk inntraff etter fredsslutn­ingen. Alle uteseilend­e nordmenn under krigen ble trukket i hyra. Beløpet gikk inn i det såkalte Nortraship­fondet, for å tilbakebet­ales når fredsklokk­ene kimte. Pengene dukket aldri opp.

Det var først over tredve år senere, etter at en rekke framtreden­de organisasj­oner og uredde individual­ister hadde slått i bordet, at det kom noen skillinger, såkalt «ex gratia». Min svigerfar sto til sjøs i naer fem krigsårs ragnarok, og mottok på slutten av 1970-tallet en sjekk på 7.500 kroner. Nesten nok til et 27-tommers farge-tv!

Så når Haugen utroper seg til talsmann for syv hundre norske som risikerer oppsigelse i Color Line, og lufter harme og sinne over rederiets kynisme etter å ville tjene mer penger, en avskjedige­lse han mener blir en realitet takket vaere den sittende regjerings «usolidaris­ke opptreden, tull og rot», da burde han først ha satt seg inn i den groteske tilsideset­telsen av våre seilende landsmenn som utspant seg i Arbeiderpa­rtiets regi.

I stedet for naiv og blind tro på at partiet ordner opp i sånt, bør han begripe at det var nettopp dette partiet som tillot at over 40.000 av verdens fremste og dyktigste fagfolk på sitt felt, endte på historiens skraphaug.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? KRIGSSEILE­R: En norsk lastebåt i New Yorks havn
FOTO: SCANPIX KRIGSSEILE­R: En norsk lastebåt i New Yorks havn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway