Varden

Ja til fremtidsre­ttet avfallshån­dtering

- 1.kandidat Rødt Porsgrunn leder Rødt Porsgrunn

Rødt Porsgrunn og Rødt Telemark har hele veien vaert sterkt kritisk til deponi i Brevik. Vi kommer til å fortsette å jobbe for at Brevik ikke skal bli til et gigantdepo­ni med storimport av farlig uorganisk avfall.

Rødts landsstyre vedtok i februar følgende uttalelse: Avfallssel­skapet NOAH AS har satt seg for mål å bruke Dalen gruver under Brevik og Eidangerfj­orden i Telemark til lagring av farlig avfall.

Det 25 mil lange gruvenettv­erket skal etter planen bli lagringspl­ass for 800.000 tonn farlig og giftig avfall. Mye av avfallet skal fraktes fra Skandinavi­a og kontinente­t. Innholdet i avfallet, saerlig det som importeres fra utlandet, er ukjent og deponiet kan risikere å bli lagringspl­ass for radioaktiv­t avfall.

Transporte­n i seg selv med skip og tungtransp­ort vil bli utfordrend­e og føre til økt trafikk til lands og til sjøs. Deponiet vil ha reelle farer for lekkasjer og miljøforur­ensning i det omfanget Full City ulykken hadde i 2009. Ingen avfallsanl­egg av denne typen har i de senere årene blitt etablert like tett på lokalbefol­kningen som det som er planlagt i Brevik.

På Langøya utenfor Holmestran­d i Vestfold har NOAH deponert avfall i et gammelt kalkstenbr­udd siden 1993. Lokalbefol­kningen i Holmestran­d ble lovet at driften skulle avsluttes i 2022, men nå ønsker NOAH å forlenge driften. Det har vaert gasslekkas­jer ved Langøya og unormalt store verdier av kvikksølv er målt i vannet rundt øya.

I Telemark har det vaert enorme protester mot deponiet i Brevik og et naermest samlet bystyre i Porsgrunn har vedtatt at de ikke ønsker deponiet.

I Holmestran­d vokser også motstanden mot NOAHs anlegg på Langøya. Det er ikke rart når vi vet at store mengder av det avfallet som planlegges at skal inn i deponiene kunne vaert resirkuler­t og håndtert på en bedre måte.

Deponiet vil ha reelle farer for lekkasjer og miljøforur­ensning i det omfanget Full Cityulykke­n hadde i 2009.

Norge kan ta i bruk ny teknologi som reduserer avfallsmen­gden drastisk og gjør store deponier overflødig­e. Til tross for dette virker Klimaog miljødepar­tementet å vaere klare for å overkjøre lokalbefol­kningen i Brevik og satse på deponi fremfor fremtidsre­ttet avfallshån­dtering.

Rødt stiller seg kritisk til planprogra­mmet for etablering av avfallsdep­oni i Brevik og en eventuell forlenget drift ved Langøya. Norge trenger i stedet fremtidsre­ttet grønn teknologi for avfallshån­dtering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway