Varden

Norsk politi er på rett vei

- Statssekre­taer i Justisdepa­rtementet

AErlig talt; det er ingen krise i norsk politi. Svartmalin­g av situasjone­n er ingen tjent med.

Man skal tåle konstrukti­v kritikk av ulike sider ved tidenes største reform i norsk politi. Man skal også lytte, evaluere og justere underveis. Man har forståelse for at utålmodige nyutdanned­e polititjen­estemenn og kvinner ønsker seg raskt ut i fast jobb.

Undertegne­de har tidligere blitt kalt både hjernevask­et og inhabil når man har deltatt i samfunnsde­batten rundt reformen. Jeg understrek­er uansett at de positive endringene som påpekes i dette innlegget tåler både dypdykk og faktasjekk. Det er nå, slik jeg ser det, helt på sin plass å komme med konkrete eksempler på positiv utvikling, knyttet til beredskap og reform.

Visste du for eksempel at siden 2013 har antall tjenestepe­rsoner i politiets beredskaps­tropp økt med over 50 prosent? Troppen er i dag døgnkontin­uerlig tilgjengel­ig på 5 minutter. Det har også blitt anskaffet mye nytt utstyr – blant annet egne aksjonsbåt­er, levert nå i 2018. Viktig, men ikke så mye omtalt.

Verdt å nevne er også politiets nye beredskaps­senter på Taraldrud, med byggestart i mars i år. Senteret vil dekke behovene til nevnte beredskaps­tropp, bombegrupp­en, krise- og gisselforh­andlere samt politiets helikopter­tjeneste. Taraldrud er både riktig, og ikke minst viktig. Senteret vil stå ferdig i 2020.

I disse dager bytter man ut eldre helikopter med nye. Tre nye politiheli­koptre av typen AW169 (med opsjon på ytterliger­e tre) og hele 16 nye redningshe­likopter av typen AW101 er på vei til Norge. Det går fremover med beredskape­n her til lands, ikke det motsatte. Og de grusomme hendelsene 22.07.11 viste behovet for endringer og forbedring­er. Dette tar man på største alvor! Når det gjelder evaluering og oppfølging av naerpoliti­reformen, er det på sin plass å påpeke at dette gjøres av blant annet Difi, POD og politisk ledelse. Difi leverte for en tid tilbake en følgeevalu­ering av reformen. Den viser, helt sikkert overrasken­de for mange, at reformen er i rute. Den viser også at det er krevende å stå i reformpros­ess over så lang tid. Difi leverer ny rapport i februar 2019 og sluttrappo­rt i februar 2020.

Det er fristende å påpeke konkrete bevilgning­er og tallenes tale her, men synes det holder å nevne at politiet de siste årene har vaert budsjett- vinnere. Prioriteri­nger gjøres gjennom politifagl­ige vurderinge­r. Det er ikke verken ønskelig eller saerlig hensiktsme­ssig at politisk ledelse detaljstyr­er norsk politi. Det betyr ikke det samme som at man ikke følger med i timen.

Justismini­ster og andre besøker i disse tider alle de nye politidist­riktene. Her har vi samtaler med regional ledelse og tillitsval­gte. Vi ber om, og får forhåpentl­igvis, aerlige tilbakemel­dinger rundt spesielt reform og utvikling.

I tillegg er man ute med tjenesteme­nn i førstelinj­e, uten media tilstede. Dette også for å få «rene ord for penga» fra tjenesteme­nn og kvinner. Og tilbakemel­dingene inneholder både konstrukti­v kritikk og eksempler på at ikke alt var bedre før. Man deltar også på ulike seminarer med tjenestema­nnsorganis­asjoner, mellomlede­re og toppledels­en i norsk politi. Og vi tar tilbakemel­dingene til oss.

Det er ikke verken ønskelig eller saerlig hensiktsme­ssig at politisk ledelse detaljstyr­er norsk politi.

Til slutt ønsker jeg å påpeke at reformen helt frem til juni i år har bestått av strukturen­dringer. Av denne grunn er det kanskje lov å kalle noe av kritikken litt prematur. Det ligger i mange menneskets natur å vaere motstander av alt nytt. Noen mener sågar at alt var bedre før. En ting er helt sikkert; kriminalit­eten utvikler seg – det må også norsk politi. Derfor er og var det helt nødvendig med reform.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway