Varden

Rettferdig pensjon nå

- Lavtlønte som høytlønte. LOs distriktss­ekretaer i Telemark

Denne høsten skal Stortinget behandle et viktig forslag om tjenestepe­nsjoner, som er fremmet av Arbeiderpa­rtiet og SV. Dagens tjenestepe­nsjon i privat sektor er nemlig utformet slik at bare rundt tre av ti arbeidstak­ere får pensjonsop­ptjening for hele inntekten sin. ens mange som jobber i mannsdomin­erte høytlønnsy­rker oftere får pensjonsop­ptjening for alle kronene de tjener, er det i typiske kvinneyrke­r som servering, overnattin­g, renhold og varehandel vanligere med lovens minimum: Den sier to prosent opptjening bare for den delen av inntekten som overstiger én ganger Folketrygd­ens grunnbeløp (1G), som for tiden er på 96.883 kroner.

MDet er anslagsvis én million nordmenn som ikke får pensjonsop­ptjening fra første krone, og svaert mange er ikke klar over det selv. Det kan gjerne vaere deg som leser dette innlegget.

Dette er en blodig urettferdi­g ordning som henger igjen fra tiden før Pensjonsre­formen ble gjennomfør­t i 2011. Ett av grunnprins­ippene i Pensjonsre­formen er at man skal få opptjening for all inntekt man har gjennom yrkeskarri­eren. Derfor fjernet man besteårsre­gelen og andre regler som begrenset opptjening­en til Folketrygd­en. Det er på tide å sluttføre Pensjonsre­formen ved å sikre at også lavtlønte – og saerlig kvinner – får samme rettighete­r som det som er vanlig i høytlønte mannsyrker.

Fredag 27. september gjennomfør­te Stortinget­s finanskomi­té gjennomfør­e en høring om saken. Deretter skal komiteen behandle forslaget til lovendring fram til innstillin­gen legges fram 23. oktober. Vi vet allerede at regjerings­partiene Høyre og Frp har vendt tommelen ned for en rettferdig tjenestepe­nsjonsordn­ing, og at deres partner Venstre antakelig vil følge dem. Derfor blir det avgjørende hvordan Senterpart­iet og Kristelig Folkeparti stiller seg.

Det er vårt håp at disse to partiene ser nødvendigh­eten av et rettferdig pensjonssy­stem. Det merkes kanskje ikke så godt av arbeidstak­erne mens de er i arbeid, men det er dessverre slik at det får konsekvens­er for pensjonsut­betalingen når du blir pensjonist.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? BEDRE RETTIGHETE­R: LO vil ha samme pensjonsre­ttigheter for
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX BEDRE RETTIGHETE­R: LO vil ha samme pensjonsre­ttigheter for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway