Varden

Ja til tjenestepe­nsjon fra første krone

- Bystyremed­lem (V)

Tjenestepe­nsjon fra første krone burde vaere en selvsagtsa­k.Detersnare­re underlig at ordningen ikke er der allerede.

Ja, det var et pensjonsfo­rlik. Og man skal vokte seg for å rokke ved enkeltelem­ent. Men likevel, det er lik lønn for likt arbeid, mens i dag straffes i praksis de som jobber faerre timer årlig med å også få noen prosent mindre lønn per time.

Arbeidsgiv­ere som må betale arbeidsgiv­eravgift fra første krone, bør også betale tjenestepe­nsjon. Ett argument mot er at det blir mye ekstra å administre­re for vikarer og andre som kun jobber lite. Det er heller et argument for å nettopp innføre en likebehand­ling.

Dette angår ikke frikortord­ningen opp til en viss sum og heller ikke ordningen med minstefrad­rag i inntekt - som kommer de med lavest inntekt relativt sett mest til gode - fornuftig nok. Et annet forhold er at det trengs ikke ekstra virkemidle­r for å gjøre vikarer og midlertidi­g ansettelse ekstra lønnsomt. Det holder lenge med fleksibili­teten. Den benytter arbeidsgiv­ere både i privat og offentlig sektor seg av.

Det er nødvendig for de fleste bedrifter i perioder å ha adgang til midlertidi­ghet i ansettelse­r, det er nødvendig, men skal ikke utnyttes. Det er et arbeidsgiv­eransvar, og daglige ledere såvel i offentlig som privat sektor trenger å holdes i ørene på det området.

Tjenestepe­nsjon fra første krone koster ikke offentlige budsjetter mer enn for de som jobber i offentlig sektor. Og de ville jeg anta, men uten å vite det - stort sett allerede får dette.

Jeg mener Venstre bør støtte tjenestepe­nsjon fra første krone.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway