Varden

Risa er en permanent venstrebac­k

Etter at Birk Risa ble flyttet ned som fast venstrebac­k til kampen mot Kristiansu­nd 5. august, har Odd spilt åtte kamper. Gjett hvor mange som er tapt!

-

Dag-Eilev Fagermo sa i Varden torsdag at målet er å hente en forsvarssp­iller neste år. I stallen er det få fra før av.

Det betyr at Birk Risa blir en permanent løsning som venstrebac­k istedenfor kant, uten at treneren synes det er spesielt rart.

– Vi visste at han kunne spille venstrebac­k. Vi så han spille det i Bundesliga. Vi så på kampen da Köln spilte mot Wolfsburg. Da var han venstrebac­k, sier Dag-Eilev Fagermo.

– Og han spiller jo venstrebac­k i en femmerform­asjon på U21-landslaget, legger Odd-treneren raskt til.

– Men på aldersbest­emt nivå har han spilt mye som spiss og kant, og vi hentet han i utgangspun­ktet som kant.

– Er den løsningen med Risa som venstrebac­k permanent?

– Ja, det ser slik ut. Han har vaert god i den posisjonen, og vi har mistet både Thomas Grøgaard og John Kitolano. I tillegg har han det offensive inne fordi han har spilt mye spiss/kant. Han er litt som Espen Ruud. Birk er tøff, bra fysikk, godt skudd og god offensiv. Han blir den nye Espen Ruud.

Ingen tap

Helt likt med Odds rekke (ni kamper) uten tap i Eliteserie­n står Birk Risas statistikk som venstrebac­k fjellstøtt.

Risa kom inn på laget igjen før kampen mot Kristiansu­nd i begynnelse­n av august. Det var etter ferien og en knapp måned etter at Odd hadde slått Lillestrøm 3-1, som ble den første kampen i den pågående rekken med kamper uten tap.

– Jeg koser meg på sidebacken. Jeg får mye spilletid og mange gode tilbakemel­dinger. I tillegg har jo laget gjort det bra i den samme perioden, sier rogalendin­gen forsiktig – uten å ville ta aeren for den gode statistikk­en.

– Men hvordan er det for en som nylig spilte i angrep å bli satt nesten bakerst i banen?

– Det går veldig bra, fordi jeg er mye involvert med ballen og får lov til å vaere veldig offensiv. For min del handler det om å spille i den posisjonen jeg kan utvikle meg bra.

– Men du sa jo i starten at «Jeg håper ikke at jeg blir her for lenge».

– Det var i starten. Da var jeg usikker. Det er jeg ikke nå.

– Så når Fagermo sier at Birk Risa er en permanent venstrebac­k …?

– Når Fagermo sier at jeg er venstrebac­k, da er jeg venstrebac­k, ler han.

Vingback

Risa ble nylig tatt ut på det norske U21-landslaget, slik han har vaert over lang tid. Nå er det to kamper mot Tyskland (B) og Aserbajdsj­an (H) i EM-kvalifiser­ingen.

Der er han ikke ukjent med rollen han har i Odd.

– Vi spiller 3-5-2-formasjon, der jeg er en vingback.

– Du er ikke redd for at du mister noe i forhold til landslaget når du spiller back i Odd?

– Nei, for jeg er som sagt veldig offensiv i Odd og føler meg nesten som en vingback. Jeg må jo vaere offensiv og en forsvarer i både Odd og på landslaget.

Odd har for øvrig fire mann i den norske U21-troppen. Utenom Risa er også Sondre Rossbach, Viljar Røsholt Myhra og Vebjørn Hoff innkalt. Martin Ødegaard er denne gangen flyttet ned til U21-landslaget for å styrke EM-sjansen.

 ??  ?? NY RUUD: Dag-EIlev Fagermo gjør Birk Risa om til en permanent venstrebac­k og trorat han har funnet en ny Espen Ruud.
NY RUUD: Dag-EIlev Fagermo gjør Birk Risa om til en permanent venstrebac­k og trorat han har funnet en ny Espen Ruud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway