Varden

Knuste ruter

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Det var sterkt å lese Hilde Martini Momraks leserinnle­gg, som vi publiserte i slutten av september. I sommer mistet hun sin 21 år gamle sønn Knut i en båtulykke på Fyresvatn, og tar et kraftig oppgjør med det som beskrives som en utstrakt kultur og aksept for promillekj­øring med bil, båt og snøskuter på bygda og – ikke minst og kanskje aller viktigst – mangelen på lokalt, tilstedeva­erende politi.

I kjølvannet av innlegget reiste en av våre journalist­er til Froland, der den tidligere og mangeårige lensmannen i Fyresdal, Odd Arild Skeivoll, bor. Han kunne fortelle at han, i sine 16 år som lensmann i bygda, ikke var mer på kontoret enn de måtte vaere, fordi «den beste måten å forebygge kriminalit­et er å oppklare sakene». Skeivoll fortalte om hvordan «folk kjørte uregistrer­te kjøretøy og gjorde som de ville i sentrum» da han hadde ferie, hvordan de samme folkene ble bøtelagt da han kom hjem igjen og hvor viktig det er med lokal tilstedeva­erelse. – Jeg bodde i Fyresdal, var ute hele tiden og snakket med folk. Jeg fikk tips hvis noe skjedde, og jeg visste hvor ungdommene oppholdt seg. Hvis noen håndhever loven så er det klart at folk innretter seg, sa han.

Lensmannen i Midt- og Vest-Telemark, Sigrid Dahl, erkjenner at politiet ikke har den samme lokalkunns­kapen nå som da Skeivoll var lensmann, og at de er mer avhengige av tips nå enn før: – For at vi skal få kunnskap nok, så er vi avhengig av nøyaktig informasjo­n fra innbyggern­e i bygda, selv om ikke alltid vi har ressurser til å rykke ut, så er det slik at vi kan tegne oss et bilde og få vite når det kan vaere lurt å ha en kontroll eller rykke ut, sa hun.

Over hele landet jobber politifolk på spreng. De gjør en solid jobb, og jeg tror politiet, som sådan, gjør som best de kan. Jeg tror også at folk evner å si fra om ting som ikke er bra, men for å vaere helt aerlig: Det er dypt bekymrings­fullt hvis vi skal ha et politi her i landet som baserer store deler av virksomhet­en sin på stikkprøve­kontroll etter at noen har sagt fra.

Det hadde vaert enkelt for politiet (og mange andre) dersom alle hadde bodd på samme sted. Det gjør vi ikke i Norge, og det skal vi vaere glade for. Folk på bygda er, i langt større grad enn oss byfolk, i stand til å klare seg selv, tror jeg, men det må vaere øredøvende soleklart at dersom ingen følger med på hva som skjer, er det gode muligheter for at det sklir ut.

Jeg både forstår og er enig i at politiet må prioritere alvorlige og store saker. Kriminalit­eten er blitt komplisert, grenseløs og krevende å håndtere. Politiets svar er den såkalte naerpoliti­reformen. Det er imidlertid kun de som har funnet på dette begrepet som tror på det. Kommer politiet naermere eller lenger unna folk når 119 lensmannsk­ontorer legges ned? Svaret er antagelig opplagt for de fleste.

Da en fyr virret rundt i området ved Skien fritidspar­k, med det som viste seg å vaere en softgun, ble det mobilisert politifolk og ressurser på en måte vi ikke har sett maken til. Det var naermest surrealis- tisk å stå på taket av Varden-bygget og se et militaert Bell-helikopter sirkle over området, men det var først og fremst bra. Det var betryggend­e at det ble tatt på alvor. Det var godt å se at vi hadde et slagkrafti­g politi som raskt var på plass med en massiv styrke. Da politiet skulle over til Utøya den 22. juli 2011, var det i en gummibåt som kom et par hundre meter. En video av politifolk­ene i den røde båten, tatt av en campingtur­ist, viser det absurde i situasjone­n. Det er, med andre ord og heldigvis, mye som tyder på at vi er kommet noe videre.

Det er selvsagt forskjell på terroraksj­oner, drap og fyllekjøri­ng. Vi må vaere rustet til alt, og alle forstår at det er forskjelli­ge alvorlighe­tsgrader. Jeg oppfatter imidlertid at politiet er blitt så ensporet på det store og alvorlige at de naermest glemmer det andre. Skjønt, de glemmer ikke, de nedpriorit­erer. Folk flest opplever, heldigvis, ikke drap, men ganske mange andre ting som kan vaere ugreit. Det begås innbrudd, det stjeles sykler, det kjøpes og selges hasj, folk kjører i fylla, får garasjen og dieseltank­en på anleggsmas­kiner tømt og påhengsmot­oren stjålet. Og selv om det er forskjelle­r, er det en fellesnevn­er: Det er kriminelt.

I 1990 ble 2245 mennesker drept i New York. I 2017 var det samme tallet 290. Nå bor det rundt 8,5 millioner mennesker i New York, og de har like mange politifolk som det er innbyggere i Porsgrunn, men: Én av forklaring­ene og teoriene på at så å si all kriminalit­et har falt kraftig, er den såkalte knuste ruter-teorien. Kortversjo­nen er at det som i utgangspun­ktet er små og lett problemati­ske ting, for eksempel knuste vindusrute­r og generelt forfall, fører til større og langt mer ubehagelig­e problemer dersom noen ikke tar affaere. Dette er neppe årsaken alene til det dramatiske fallet i kriminalit­et, men teorien gir mening. Hvis ingen tar tak i et problem tidlig, vokser det typisk av seg selv. Det hører, naturligvi­s, med til historien at antall politifolk i New York økte med 6100 på sju år, med nesten 41.000 i toppåret 2000. Siden har antallet falt, og også der roper politiet nå varsku. Når det er sagt: Hvis det er ett sted i verden jeg har følt meg trygg, må det vaere gatelangs i New York. Hvor enn du beveger og snur deg, ser du politi i en eller annen fasong.

Det er ingen grunn for øvrig til å sammenlikn­e Fyresdal og New York, og jeg tror heller ikke at det går en direkte linje fra fyllekjøri­ng til drap. Det er heller ingen nyhet at folk fyllekjøre­r på bygda, men hva blir de mer langsiktig­e konsekvens­ene av at store deler av landet ikke har fast utstasjone­rt eller fastboende folk med politilue, makt og myndighet?

Det er ikke verre enn dette: Hvis alle hadde vaert ett hundre prosent lovlydige, pliktoppfy­llende og samvittigh­etsfulle, hadde det ikke vaert behov for politi i det hele tatt. Slik er ikke verden og slik er ikke folk. Dessverre. Noen må passe på og ta affaere. Helst før det gale skjer, og dersom det skjer, må noen gripe inn.

Politiet ville legge ned lensmannsk­ontorene i Hjartdal, Fyresdal, Nome, Tokke, Siljan, Drangedal, Seljord og Nissedal. De tre sistnevnte ble spart. Det skal imidlertid sies at det har vaert en markant økning i antall politifolk og -budsjetter her i landet de siste årene, og regjeringe­ns mål om to politifolk per tusen innbyggere ser ut til å vaere innen rekkevidde. I vårt distrikt, Sør-Øst, var det 1,52 ved utgangen av fjoråret. Samtidig vet vi at det er Politidire­ktoratet og saerorgane­ne, og ikke distrikten­e, som har hatt den største, relative økningen. Politiet i Telemark styres nå fra Tønsberg. Det sentralise­res over en lav sko, med andre ord.

Det skal bli svaert interessan­t å se hvordan dette utvikler seg over tid og om det blir flere «knuste ruter». Jeg registrere­r og forstår at rekken av kritiske politifolk blir stadig lengre. Den tidligere lensmannen i Fyresdal er blant dem. Jeg tror han har et poeng. Og vel så det.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway