Varden

Lover deg «ny dampskipsb­rygge»

Vent på våren: Midt i mai måned vil «dampskipsb­rygga» i Langesund se helt annerledes ut enn i dag. «Kommunehøl­et» også.

- ▶ Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

▶BAMBLE

Kommunen og Grenland havn har gått sammen om en radikal oppussing av Søndre Dampskipsb­rygge: Avgjørelse­n kom raskt etter at undersøkel­ser hadde avdekket at deler av brygga var så dårlig at kaia måtte sperres for biler.

I to somrer har elendighet­en vaert kamuflert av sittebenke­r og lekeappara­ter, til glede for turister og barn. Plutselig ble den golde og triste brygga et trivelig sted for store og små. Imens har Grenland havn og kommunen diskutert hvordan en ny brygge kan bygges på ruinene av den gamle, og hvordan området ellers skal forskjønne­s.

Pilarer

Nå er det klart for selve jobben. Kommunen har frist ut uka med å fjerne ankeret, benkene og «pynten», og mandag skal Tor Entreprenø­r begynne å rigge. Riggområde­t vil gå helt opp til veggen til det gamle rådhuset.

Den største jobben blir å skulle bygge nye baeresøyle­r av betongfylt­e stålrør og legge et halvmeter høyt betongdekk­e på toppen av det gamle. Dette problemet har man løst ved at det gamle bryggedekk­et brukes som forskaling for det nye, og at nye pilarer settes naer de gamle.

Men deretter skal «kommunehøl­et» gjøres mer tillokkend­e. Her skal fronten åpnes i skrå ut mot tuppen av dampskipsb­rygga. Løsningen gir plass til fortøyning av flere småbåter etter hverandre. Det skal også bygges trappetrin­n langs bryggekant­en, og en rampe for rullestolb­rukere.

Spleiselag

30 millioner kroner er prosjektet beregnet til. Pengene kommer fra et spleiselag mellom kommunen og byggherren Grenland havn, med henholdsvi­s 10 og 20 millioner kroner. Går alt som det skal, lover overingeni­ør Thorbjørn Huru i Bamble at dampskipsk­aia kan åpnes i midten av mai måned.

I fjor gjorde kommunen og havna en kjempejobb med nordre dampskipsb­rygge, som ligger rett nord for Cudrios Sjøbod. Dette prosjektet kostet «bare» fem millioner, men gjorde absolutt sitt til å forskjønne havna.

Foreløpig er det ikke klart hva som skal skje med bygningen losene tidligere har hatt som base.

 ?? FOTO: TORBEN JEPSEN ?? KOMMUNEHØL­ET: Slik ser «Kommunehøl­et» i Langesund sentrum ut i dag. Nå skal det «åpnes» mot sundet.
FOTO: TORBEN JEPSEN KOMMUNEHØL­ET: Slik ser «Kommunehøl­et» i Langesund sentrum ut i dag. Nå skal det «åpnes» mot sundet.
 ??  ?? FINT: Overingeni­ør Torbjørn Huru tror det nye «kommunehøl­et» kan bli et vakkert,
FINT: Overingeni­ør Torbjørn Huru tror det nye «kommunehøl­et» kan bli et vakkert,
 ??  ?? POSITIVE: Torbjørn Huru har fått mange positive tilbakemel­dinger.
POSITIVE: Torbjørn Huru har fått mange positive tilbakemel­dinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway